Kitabı oku: «Wetenschappelijke analyse van de Bijbelse brieven van de apostelen. Regel voor regel wetenschappelijke uitleg van de Bijbel»
Editor Andrey Tikhomirov
ISBN 978-5-0059-1784-3
Created with Ridero smart publishing system
Conciliaire brieven van de apostelen
1. De conciliaire brief van de heilige apostel Jakobus
Hoofdstuk 1
1 Jakobus, de dienstknecht van God en van de Heere Jezus Christus, aan de twaalf stammen die verstrooid zijn, Verblijdt u. (De apostel – uit het Grieks. «Messenger. Als we de brieven van de apostelen de brieven van «boodschappers» noemen, dan gaat de religieuze mystiek verloren, net zoals de engelen hun Griekse tegenhangers «boodschappers» worden genoemd, dan gaat ook de mystiek van de religie verloren, de termen krijgen de gewone betekenis van gewone mensen die door andere mensen (priesters-hypnotiseurs) worden «gebruikt» voor hun eigen voordeel. Jacob geeft toe dat een slaaf, in het tijdperk van het slavenhouderssysteem, het noodzakelijk was om zijn hiërarchische verwantschap aan te geven, als een persoon zei dat hij een slaaf was, dan betekende dit zijn volledige ondergeschiktheid aan zijn meester (hij sprak zijn slaveneigenaar aan als «meester» of «Heer»), als hij in zijn sociale positie gelijk was aan de man die hem aansprak, dan noemde hij hem «broer», aan een vrouw «zuster», ook al was hij niet met hen verwant. 12 stammen die verspreid zijn (Grieks: «diaspora») – de totaliteit van Joden die zich sinds de Babylonische ballingschap van de VI eeuw voor Christus buiten Israël en Judea vestigden).
Ontvang met grote vreugde, mijn broeders, wanneer je in verschillende verzoekingen valt (de brief drukt het idee uit om verschillende verzoekingen te bestrijden).
3 wetende dat de beproeving van uw geloof geduld voortbrengt; (de noodzaak om geloof te beproeven door geduld).
4 maar geduld moet een volmaakt effect hebben, zodat je volmaakt zult zijn in al zijn volheid, zonder enig gebrek. (De noodzaak om geloof te testen door geduld).
5 maar als iemand van u wijsheid mist, laat hij God vragen, die aan allen geeft zonder smaad, en het zal hem gegeven worden. (Alles, zeggen zij, is van God gegeven).
6 maar laat hij bidden met geloof, niet in het minst twijfelende; want de twijfelaar is als een golf der Zee, opgeheven en door de wind wapperde. (Analogieën en vergelijkingen).
7 laat zo iemand er niet aan denken iets van de Heer te ontvangen. (Het idee om iets van de heer van god te ontvangen wordt ontkend, het is alleen nodig om in God te geloven en de wet van het priesterschap te vervullen).
8 Een man met dubbele gedachten is niet standvastig in al zijn wegen. (Veroordeling van de tweevoudige gedachte: Ik ben iets voor God en hij is iets voor mij).
9 laat een vernederde broeder roemen over zijn Hoogte, (Hoogte is niet iets om over te roemen).
10 maar de rijke zal vernederd worden door zijn vernedering, want hij zal voorbijgaan als een bloem op het gras. (Rijkdom is niet iets om over op te scheppen).
11 de zon gaat op, de hitte komt, en de hitte verdort het gras, zijn kleur valt af, de schoonheid van zijn verschijning verdwijnt; zo verdort ook de rijke in zijn wegen. (Analogieën en vergelijkingen).
12 Welgelukzalig is de mens, die verzoeking verdraagt; want als hij beproefd wordt, zal hij de kroon des levens ontvangen, die de Heere beloofd heeft dengenen, die Hem liefhebben. (Alleen degene die" verzoeking verdraagt «zal gelukkig zijn, dit is een test voor hem, want dit, volgens Talion’ s regel,» hij zal de kroon des levens ontvangen», de personificatie van de Here God, die iets belooft voor iets).
13 In verzoeking zegt niemand: God verleidt mij; want God wordt niet verzocht door het kwaad en hij verleidt niemand zelf (maar vanuit het oogpunt van religie is dit niet zo, alles in de wereld wordt gedaan door de wil van God, met inbegrip van verzoeking).
14 maar een iegelijk wordt verzocht, en wordt door zijn eigen begeerlijkheid meegesleept en verleid; (de begeerlijkheid vindt natuurlijk plaats, maar de begeerlijkheid is ook uit het oogpunt der godsdienst van God).
15 maar de begeerte, ontvangen hebbende, gewint de zonde, en de zonde, gedaan zijnde, gewint den dood. (Dit is ook allemaal door de wil van God, vanuit het oogpunt van religie).
16 laat u niet misleiden, mijn geliefde broeders. (De schrijver dringt er bij zijn broeders, dat wil zeggen zijn gelijken, op aan zich niet te laten misleiden. Dit is echter in tegenspraak met religieuze houdingen, mensen worden misleid omdat God het zo wilde).
17 alle goede gave en alle volmaakte gave daalt af van boven, van de Vader der lichten, die geen verandering heeft en geen schaduw van verandering. (Alles volgens de wil van God, de «vader van het licht», vanuit het oogpunt van religie).
18 en als hij gewillig was, heeft hij ons gebaard door het woord der waarheid, opdat wij zouden zijn van de eerstelingen zijner schepselen. (Alles door de wil van God, vanuit het oogpunt van religie).
19 Daarom, mijn geliefde broeders, laat een iegelijk snel zijn om te horen, traag om te spreken, traag tot toorn (in één woord, priesters inspireren een gunstige houding tegenover hen).
20 Want de toorn van de mens schept de gerechtigheid van God niet. (Woede is niet welkom.)
21 daarom, alle onreinheid en het overblijfsel der goddeloosheid terzijde leggend, neemt in zachtmoedigheid aan het woord, dat ingeplant wordt, dat uw zielen kan verlossen. (In één woord, priesters inspireren een gunstige houding tegenover hen, zachtmoedig en godvrezend zijn het meest winstgevend voor manipulatieve priesters, anders zeggen ze, zul je je ziel niet redden).
22 maar weest uitvoerders van het woord, en niet alleen hoorders, en bedriegt uzelven. (Installatie voor de uitvoering van instructies).
23 Want wie naar het woord luistert en het niet doet, is gelijk aan een man die in een spiegel naar zijn natuurlijke gelaat kijkt (naar analogie met het beeld in de spiegel).
24 Hij keek naar zichzelf, liep weg en vergat meteen hoe hij was. (Analogie met het beeld in de spiegel).
25 Maar wie de volmaakte wet verstaat, de wet der vrijheid, en daarin blijft, die niet vergeetachtig luistert, maar het werk doet, die zal gezegend worden in zijn handelen. (Alleen degene die een goede performer is, is gelukkig).
26 indien iemand van u meent, dat hij Vroom is, en zijn tong niet beteugelt, maar zijn hart verleidt, zijn vroomheid is ledig. (Gehoorzaamheid, onderwerping, niet-kwaadwilligheid is het ideaal van een gelovige voor manipulatieve priesters).
27 zuivere en onbevlekte vroomheid voor God en de Vader is wezen en weduwen in hun smarten te behoeden en zich onbesmet van de wereld te bewaren. (Een prijs nemen is de armen en de armen helpen, zichzelf als gehoorzaam werktuig in handen van manipulatieve priesters bewaren).
Hoofdstuk 2
1 broeders! Heb geloof in Jezus Christus, onze Heer der heerlijkheid, ongeacht de gezichten. (Geloof in Jezus Christus «onze Heer der heerlijkheid»).
2 Want indien iemand in uw gemeente komt met een gouden ring en rijke klederen, zo zullen ook de armen in schaarse klederen binnengaan. Synagoge met Grieks. «vergadering, plaats van vergadering» – in het jodendom, een huis van gebed in een gemeenschap van gelovigen. Het woord «synagoge «betekende oorspronkelijk» leiden tot zonde», zonde of Nanna – in Sumero-Akkadische mythologie, de god van de maan. Nanna is een Sumerische Godheid, de zoon van Enlil en Ninlil, geïdentificeerd met de Semitische godheid Sin. De centrale plaatsen van aanbidding waren in de stad Ur in het zuiden van Mesopotamië en in de stad Harran in het noorden. Ook bekend als de beschermgod van wijsheid. Hij werd afgebeeld als een oude man met een lange blauwe baard, die de nachtelijke hemel oversteekt op zijn lichtgevende boot. Het leger van boze geesten met de hulp van Shamash (zon), Ishtar (Venus) en Adad (bliksem) probeerde hem te verduisteren, zodat het licht van de zonde ' s nachts hen niet zou verhinderen hun verraderlijke plannen uit te voeren. Maar Marduk stond op voor de zonde, die erin slaagde het complot te dwarsbomen en het zilveren licht van deze god te behouden. Omdat hij erg oud was, werd Xing het prototype van de wijze god, en om dezelfde reden werd hij gecrediteerd met tijdmanagementfuncties. Volgens sommige versies zijn Shamash en Ishtar zijn kinderen. Zelfs Nusku (vuur) is ook zijn zoon. Zijn vrouw is Ningal, "de grote dame. Vergelijk: «Sanhedrin» – met Grieks. «Raad», leraar-uit het Grieks. slaaf, «kinderleider», in de latere betekenis van"opvoeder»).
3 en gij, ziende naar den rijke, zult tot hem zeggen: het is goed, dat gij hier zit; maar gij zult tot den armen zeggen: Gij staat daar, of zit hier aan mijn voeten.
4 overdrijft gij het dan niet in uzelven, en zijt gij geen rechters geworden met kwade gedachten? (Analogieën, vergelijkingen, gelijkenissen).
5 Luister, mijn geliefde broeders: heeft God niet de armen der wereld uitverkoren om rijk te worden door het geloof en erfgenamen van het koninkrijk dat hij beloofd heeft aan hen die Hem liefhebben? De arme prijst, die God heeft uitverkoren om rijk te worden door het geloof en erfgenamen van het koninkrijk, dat hij beloofd heeft aan hen die Hem liefhebben?»).
6 maar u hebt de armen veracht. Onderdrukken de rijken u niet, en slepen zij u niet voor de rechter? (Veracht – verwaarloosd, rijke mensen zijn onderdrukkers die de armen naar de rechtbanken trekken).
7 onteren zij niet den goeden naam, waarmede gij geroepen zijt? (Doorverwezen vanaf rijke mensen).
8 indien gij de Koninklijke wet vervult, naar de Schrift: hebt uw naaste lief als uzelf, gij doet het goed. (Een verwijzing naar «Schrift», religieuze boeken die naar verluidt zijn geschreven op voorstel van God zelf, dat wil zeggen, een priester-hypnotiseur, elke religie heeft zijn eigen «geschriften», in dit geval betekent het de Joodse «heilige boeken» – de Thora (de Pentateuch van Mozes), de Tenach, de Talmoed, enz. het prediken van liefde voor de naaste).
9 Maar indien gij huichelachtig handelt, zo begaat gij een zonde, en gij zijt misdadigers voor de wet. (Huichelarij is aangenaamheid op het gezicht, en» achter de ziel" is misleiding).
10 wie de gehele wet in acht neemt en in één ding zondigt, wordt schuldig aan alles. (Suggestie van schuld).
11 Want dezelfde, die gezegd heeft: pleeg geen overspel, heeft ook gezegd: doodt niet; Daarom, indien gij geen overspel pleegt, maar doodt, zo zijt gij ook een overtreder der wet. (Suggestie van schuld).
12 spreek zo en doe zo, zoals zij die geoordeeld moeten worden volgens de wet van de Vrijheid. (Leg de juridische en morele fundamenten van het opkomende Christendom).
13 want het oordeel is ontfermd over hem, die zich niet ontfermd heeft; de barmhartigheid is verheven boven het oordeel. (Leg de juridische en morele fundamenten van het opkomende Christendom).
14 Wat is het nut, mijn broeders, indien iemand zegt, dat hij geloof heeft, maar geen werken heeft? kan dit geloof hem redden? (Leg de juridische en morele fundamenten van het opkomende Christendom).
15 als een broeder of zuster naakt is en geen dagelijks voedsel heeft, (analogieën, vergelijkingen, gelijkenissen).
16 maar een van u zal tot hen zeggen: Gaat heen in vrede, warmt u, en Weid u; maar hij zal hun niet geven, wat zij voor het lichaam nodig hebben; wat heeft het voor nut? (Analogieën, vergelijkingen, gelijkenissen).
17 zo is ook het geloof, als het geen werken heeft, uit zichzelf dood. (Analogieën, vergelijkingen, gelijkenissen).
18 maar iemand zal zeggen: Gij hebt geloof, maar ik heb werken; Toon mij uw geloof zonder uw werken, en Ik zal u mijn geloof tonen uit Mijn werken. (Analogieën, vergelijkingen, gelijkenissen).
19 gij gelooft, dat God één Is; gij doet wel; en de duivelen geloven en sidderen. (De verklaring van het monotheïsme-monotheïsme. Het woord «demon»(boze geest) wordt geassocieerd met» woedend»,» hondsdolle», mogelijk met het Latijnse» beest " – dier, beest, in de oude Egyptische religie is de duivel De god van plezier en dansen).
20 maar wilt gij weten, gij ongegronde, dat het geloof zonder de werken dood is? (Bevestiging van de noodzaak van niet alleen geloof, maar ook werken).
21 is het niet uit werken, dat Onze Vader Abraham gerechtvaardigd werd, dat hij zijn zoon Izak op het altaar legde? (Verwijzingen naar de geschiedenis van het Oude Testament).
22 ziet gij, dat het geloof tot zijn werken heeft bijgedragen, en dat het geloof door de werken volmaaktheid heeft bereikt? (Analogieën, vergelijkingen, gelijkenissen).
23 en het woord van de Schrift werd vervuld: «Abraham geloofde God, en het werd hem toegerekend tot gerechtigheid, en hij werd een vriend van God genoemd. (Dat wil zeggen, als Abraham niet in God geloofde, dat wil zeggen, een backstage priester-hypnotiseur, dan zou hij volgens Talion ' s regel niet «een vriend van God» zijn genoemd, hij zou een vijand van de backstage priester zijn geworden. Dat is precies wat het is!).
24 ziet gij, dat een mens gerechtvaardigd wordt uit werken, en niet uit geloof alleen? (Bevestiging van de noodzaak van niet alleen geloof, maar ook werken).
25 gelijk Rachab, heeft de hoer zich niet gerechtvaardigd door werken, de verspieders aangenomen, en hen door een andere weg laten gaan? (Verwijzingen naar de geschiedenis van het Oude Testament).
26 Want zoals het lichaam zonder geest dood is, zo is het geloof zonder werken dood. (Bevestiging van de noodzaak van niet alleen geloof, maar ook werken).
Hoofdstuk 3
1 broeders! niet velen worden leraren, wetende dat we aan meer veroordeling zullen worden onderworpen (aanvankelijk werden gevormde christenen aan veroordeling onderworpen).
2 want we zondigen allemaal veel. Hij die niet zondigt in het woord is een volmaakt mens, in staat om het hele lichaam in bedwang te houden. (Een persoon is zondig, de constante suggestie van schuld is gunstig voor elke priester om voortdurend de gezondigde» schapen «te"scheren»).
3 Zie, wij leggen het bit in de muil van de paarden, zodat zij ons gehoorzamen, en wij beheersen hun hele lichaam. (Analogieën, vergelijkingen, gelijkenissen).
4 ziet, en de schepen, hoe groot zij ook zijn, en hoe sterk de winden ook zijn, met een klein roer gaan zij waar de loods wil; (analogieën, vergelijkingen, gelijkenissen).
5 de tong is een klein lid, maar doet veel. Kijk, een klein vuur ontbrandt veel stof! (Analogieën, vergelijkingen, gelijkenissen).
6 en de tong is een vuur, een verfraaiing der ongerechtigheid; de tong bevindt zich in een zodanige positie tussen onze ledematen, dat zij het gehele lichaam verontreinigt en de cirkel des levens doet ontbranden, ontstoken door de hel zelf. Gehenna (Hebreeuws: «Gay-Hinnom», dat wil zeggen, het dal van Hinnom of Jeruzalem) is een vallei ten zuiden van Jeruzalem (Nav 15:8), waarin afgodische Joden hun kinderen verbrandden ter ere van de afgod van Moloch (4 koningen 23:10). In het Nieuwe Testament is het gebruik van het woord «gehenna» een allegorische aanduiding van de hel).
7 want elke natuur van dieren en vogels, reptielen en zeedieren wordt getemd en getemd door de menselijke natuur (analogieën, vergelijkingen, gelijkenissen).
8 en niemand van het volk kan de tong temmen; zij is een niet te stoppen kwaad, zij is vol van dodelijk gif. (Analogieën, vergelijkingen, gelijkenissen).
9 met hen loven wij God en de Vader, en met hen vervloeken wij de mensen die naar Gods gelijkenis geschapen zijn. (Mensen spreken alle geluiden van spraak uit door lucht uit te ademen. De stembanden in het strottenhoofd kunnen dichter en gespannen worden gebracht, dan zullen ze trillen onder de druk van uitgeademde lucht; als gevolg van deze trilling wordt een «stem» verkregen. Als de uitgeademde lucht geen barrière in de mondholte ontmoet, worden geluiden verkregen die klinkers worden genoemd. De tong is een anatomisch orgaan, het spreekt niet, maar een persoon «spreekt» met behulp van uitgeademde lucht via het strottenhoofd).
10 uit dezelfde mond komt een zegen en een vloek; zo zou het niet zijn, mijn broeders. (Mond-mond ook «spreken», worden ze gebruikt voor uitgeademde lucht, die articuleren spraak vertaalt. De mondholte is een soort resonator, waarvan de grootte en vorm kan worden gewijzigd met behulp van de tong en lippen. Door de positie van de tong en lippen te veranderen, wordt een verscheidenheid aan klinkergeluiden bereikt. Het geluid krijgt een ander karakter als er een obstakel wordt gecreëerd voor de uitgeademde lucht in de mondholte, bijvoorbeeld wanneer de lippen gesloten zijn. Geluiden, bij het uiten die uitgeademde lucht creëert een of andere barrière in de mondholte, worden medeklinkers genoemd. Medeklinkers uitgesproken met een stem worden sonore genoemd – zonder stem-doof).
11 stroomt zoet en bitter uit dezelfde opening van de bron? (Analogieën, vergelijkingen, gelijkenissen).
12 broeders, de vijgenboom kan geen olijven of vijgen van de wijnstok brengen. Ook kan één bron geen zout en zoet water uitgieten. (Analogieën, vergelijkingen, gelijkenissen).
13 of iemand van u wijs en verstandig is, beproeft het in waarheid door goed gedrag met wijze zachtmoedigheid. (Analogieën, vergelijkingen, gelijkenissen).
14 Maar indien gij bittere nijd en twist in uw hart hebt, zo roemt niet, en liegt niet tegen de waarheid. (Analogieën, vergelijkingen, gelijkenissen).
15 Dit is geen wijsheid die van boven neerdaalt, maar aardse, geestelijke, demonische (analogieën, vergelijkingen, gelijkenissen).
16 Want waar afgunst en twist is, daar is wanorde en alle kwaad. (Analogieën, vergelijkingen, gelijkenissen).
17 maar de wijsheid, die van boven komt, is eerst rein, daarna vredelievend, nederig, gehoorzaam, vol van barmhartigheid en goede vruchten, onpartijdig en niet huichelachtig. (Analogieën, vergelijkingen, gelijkenissen).
18 maar de vrucht der gerechtigheid in de wereld wordt gezaaid door hen die de wereld bewaren. (Analogieën, vergelijkingen, gelijkenissen).
Hoofdstuk 4
1 Waar heb je de vijandschap en strijd vandaan? is het niet van hier, van uw begeerten, die in uw leden in oorlog zijn? (Een vraag met de verklaring dat alle strijd en vijandschap voortkomen «uit uw verlangens, die in oorlog zijn in uw leden»).
2 gij begeert, maar gij hebt niet; gij doodt en nijd, maar gij kunt niet bereiken; gij twist en twist, maar gij hebt niet, omdat gij niet bidt. (Leg de juridische en morele fundamenten van het opkomende Christendom).
3 Vraag en je ontvangt niet, want je vraagt niet om het goede, maar om het te gebruiken voor je verlangens. (Leg de juridische en morele fundamenten van het opkomende Christendom).
4 echtbrekers en echtbrekers! Weet je niet dat vriendschap met de wereld vijandschap tegen God is? Wie een vriend van de wereld wil zijn, wordt een vijand van God. (Veroordeling van overspel).
5 of meent gij, dat de Schrift tevergeefs spreekt: heeft de geest, die in ons woont, ons lief tot naijver?»(Verwijzingen naar de Schrift, de algemene naam van joodse boeken).
6 maar de genade geeft den groten; Daarom zegt men: God weerstaat den hovaardigen, maar geeft den nederigen genade. (De zachtmoedige en gehoorzame zijn gunstig voor alle priesters van elke religie).
7 onderwerpt u dan aan God; weerstaat de duivel, en hij zal van u vlieden. (Het woord «duivel „gaat terug naar het oude Griekse“ diabolos " – lasteraar. Het woord wordt gevormd uit het voorzetsel" dia "– daar en het werkwoord» ballo " – ik gooi. Het moet iets als dit worden begrepen: verspreid het gerucht, dat wil zeggen, laster, zwartmaken).
8 nader tot God, en hij zal tot u naderen; Reinig uw handen, zondaars, corrigeer uw harten, dubbelhartig. (Suggestie van schuld).
9 klaag, ween en ween; laat uw lachen veranderen in geween, en vreugde in droefheid. (Suggestie van schuld).
10 verootmoedigt u voor het aangezicht des HEEREN, en hij zal u verhogen. (De zachtmoedige en gehoorzame zijn gunstig voor alle priesters van elke religie).
11 lastert elkander niet, broeders; zo wie zijn broeder vervloekt, of zijn broeder oordeelt, de wet vervloekt hem, en oordeelt de wet; maar indien gij de wet oordeelt, zo zijt gij niet de uitvoerder der wet, maar de rechter. (De suggestie van de noodzaak om aan de wet te voldoen).
12 Er is een wetgever en rechter, die verlossen en verderven kan; maar wie zijt gij, die een ander oordeelt? (Alleen God is de opperrechter in de wereld).
13 hoort nu naar u, die zegt: heden of morgen zullen wij naar die en die stad gaan, en wij zullen daar een jaar wonen, en wij zullen handel drijven en winst maken.
14 gij, die niet weet, wat morgen geschieden zal; Want wat is uw leven? stoom die voor een korte tijd verschijnt en dan verdwijnt. (Analogieën, vergelijkingen, gelijkenissen).
15 in plaats van tegen u te zeggen:" als het de Heer behaagt en wij leven, zullen wij dit of dat doen " (analogieën, vergelijkingen, gelijkenissen).
16 gij zijt ijdel vanwege uw hoogmoed; al deze ijdelheid is kwaad. (Veroordeling van ijdelheid).
17 Daarom, wie goed weet te doen en het niet doet, het is een zonde voor hem. (Suggestie van schuld).
Hoofdstuk 5
1 Hoort, gij rijken! weent en weent over uw benauwdheden, die over u komen. (Suggestie van schuld).
2 uw rijkdom is verrot, en uw klederen zijn door de mot opgegeten. (Analogieën, vergelijkingen, gelijkenissen).
3 uw goud en zilver is verroest, en hun roest zal een getuigenis tegen u zijn, en zal uw vlees eten als een vuur; gij hebt u schatten verzameld in de laatste dagen. (Analogieën, vergelijkingen, gelijkenissen).
4 ziet, het loon, dat gij van de arbeiders, die uw akkers geoogst hebben, ingehouden hebt, roept; en het geschrei der maaiers is tot de oren des HEEREN der heirscharen gekomen. De HEERE der heirscharen is Yahweh, Sabaoth (uit het Hebreeuws). cebabot-militant) – en het jodendom is een van de bijnamen van de god Yahweh).
5 gij hebt op de aarde gewisseld en u vermaakt; gij hebt uw harten vervuld als voor de dag van de slachting. (De «uitverkorenen» gedroegen zich «onjuist»).
6 gij hebt de rechtvaardige veroordeeld en gedood; hij heeft u niet weerstaan. (De «uitverkorenen» gedroegen zich «onjuist»).
7 Daarom, broeders, weest geduldig tot de komst van de Heer. Zie, de Boer wacht op de kostbare vruchten van de aarde en duurt lang voor hem totdat hij vroege en late regen ontvangt. (Een oproep tot lankmoedigheid" tot de komst des Heren.«Analogieën, vergelijkingen, gelijkenissen).
8 wees ook geduldig en versterk uw hart, want de komst van de HEERE is nabij. (Een oproep tot lankmoedigheid,“ de komst van de Heer komt.„Tot nu toe is er geen «coming» waargenomen!).
9 klaag niet, broeders, tegen elkander, opdat gij niet veroordeeld wordt; zie, de rechter staat voor de deur. (Veroordeling van kreunen en klachten, naar verluidt «de rechter is aan de deur»).
10 Neem, mijn broeders, tot een voorbeeld van lankmoedigheid en lankmoedigheid, de profeten, die in den Naam des HEEREN gesproken hebben. (De profeten worden als voorbeelden gegeven).
11 Zie, wij behagen hen die volharden. Gij hebt gehoord van Job ' s geduld en hebt het einde gezien van de Heer, want de Heer is zeer barmhartig en barmhartig. (God handelt volgens Talion ' s regel: jij bent voor mij, Ik ben voor jou).
12 maar eerst en vooral, mijn broeders, zweer niet bij de hemel, noch bij de aarde, noch bij enige andere eed, maar het zij met u: ja, ja, en nee, nee, opdat gij niet onder het oordeel valt. (Eden zijn verboden, het is noodzakelijk om duidelijk te antwoorden: «ja, ja „en“ nee, nee», anders word je veroordeeld).
13 als iemand van jullie lijdt, laat hij dan bidden. Als iemand vrolijk is, laat hij Psalmen zingen. (In het geval dat iemand lijdt vanwege het kwaad, bid dan en zing Psalmen).
14 als iemand van u ziek is, laat hij de oudsten van de gemeente roepen en over hem bidden en hem met olie zalven in de naam van de Heer. (Presbyter (Grieks) – brieven, ouderling; leider van de gemeenschap van de eerste christenen. In de Apostolische Kerk werden zowel presbyters als bisschoppen soms zo genoemd, zonder strikt onderscheid. De apostelen zelf werden presbyters of ouderlingen genoemd. Olie is olijfolie; in de oudheid werd het niet alleen gebruikt voor voedsel, maar ook voor cosmetische en medicinale doeleinden, in heilige zalvingsrituelen).
15 en het gebed des geloofs zal de zieken genezen, en de HEERE zal hem opwekken; en indien hij zonden gedaan heeft, zal het hem vergeven worden. (Gebed is een beroep op God of op andere bovennatuurlijke krachten (in moderne termen, auto-training, auto-suggestie). Het gaat terug naar" bidden «en vervolgens naar"bidden». In andere talen, dezelfde wortel uitgedrukt een soortgelijke betekenis. Bijvoorbeeld, in de taal van de Hettieten, een volk dat in Klein – Azië leefde in het III—II millennium voor Christus, betekende het woord «maltai» «vragen». Het Duitse «melden» is ook verwant. Vandaag is de betekenis ervan rapporteren, en in het oud-Duits werd het gebruikt in de betekenissen: naam geven, aangeven, melden. Vergelijk het Russische werkwoord" bidden «in de Betekenis van» vragen»,» bidden " – jezelf vragen, dat wil zeggen zelfgenoegzaam zijn, jezelf inspireren met iets, bolg. «bidden» – «vragen»).
16 belijdt elkander uw overtredingen, en bidt voor elkander, dat zij genezen worden; het intens gebed des rechtvaardigen kan veel doen. (Suggestie van de noodzaak van biecht en gebed).
17 Elia was een man als wij, en Hij bad met gebed, dat het niet regenen zou; en het regende niet op de aarde, drie jaren en zes maanden lang. (Link naar de geschiedenis van het Oude Testament).
18 En Hij bad wederom; en de hemel gaf regen, en de aarde bracht haar vrucht voort. (Overgevoelige psychische sjamanen hadden een voorgevoel van de nadering van onweer en regen).
19 broeders! als iemand van jullie van de waarheid afwijkt en hem bekeert, (de behoefte aan» heropvoeding" van zondaars).
20 laat hem weten dat hij die een zondaar van zijn valse weg bekeert, zijn ziel van de dood zal redden en een veelheid van zonden zal bedekken. (De noodzaak om zondaars te «heropvoeden». Jakobus, de broer van de Heer – een van de Broeders van Jezus Christus; werd later een vertegenwoordiger van de Kerk van Jeruzalem (Mt 13,55; handelingen 12,17). De traditie schrijft de boodschap van Judas toe aan de broer van de apostel Jakobus. Het is echter duidelijk dat de auteur een onbekende Joodse Christen is die, met behulp van de naam van de apostel, een boodschap creëerde ter verdediging van het geloof. Deze brief is volledig gewijd aan praktische en morele kwesties, meer dan andere teksten lijkt het op de Bergrede, en in stijl lijkt het op het oudtestamentische boek Spreuken. De boodschap is geschreven in voortreffelijk Grieks. Afhankelijk van de inhoud en vorm van het werk kan worden aangenomen dat het aan het einde van de eerste of aan het begin van de tweede eeuw is gemaakt door een opgeleide christelijke Jood die zijn ideeën over moraliteit schriftelijk wilde uitdrukken. Deze brief werd pas aan het begin van de vijfde eeuw in de canon opgenomen. Luther noemde de brief van Jakobus een «strobrief» en nam deze niet op in de Protestantse Bijbel).