Kitabı oku: «Londres Responsable»

Yazı tipi:


Londres responsable

Disseny: Paloma Valverde

Cartografia: Gonzalo Pires, © Alhenamedia

Text: Felipa Carro, Imagen M.A.S. i Alhenamedia

© Fotografies: Imagen M.A.S., David Lorente78-Fotolia (32), CC Caarfax2 (33), CC Dominic Alves (34), Hotel Rusell (36), Meliá (37, 45), The Montcalm at the Brewery London City (45), CC Diego Delso (59), Datography-Fotolia (61), CC Diliff (62, 85, 116), TTStudio-Fotolia (66), Great_Photos-Fotolia (75), Irisphoto1-Fotolia (81), Lieselfuchs-Fotolia (83a), Mildreds (104), Rules (107), Fish! Borough Market (108), George Inn (112), CC Russ London (128), The Qube Project (139), IRStone-Fotolia (140, Covent Garden Market).

Fotografia de coberta: © Chris Dorney-Fotolia (Tower Bridge)

Primera edició: juliol de 2015

ISBN: 978-84-16395-86-6

© Alhenamedia

C/ Rabassa, 54

08024 Barcelona

T. 934 518 437

alhenamedia@alhenamedia.info

www.alhenamedia.info

Cap contingut d’aquest llibre podrà ser reproduït, ni totalment ni parcialment, sense l’autorització prèvia i per escrit de l’editor. Tots els drets reservats.

Segueix-nos a:

Facebook: http://www.facebook.com/alhenamediaresponsable

Twitter: http://www.twitter.com/ALHResponsable

Els autors

Imagen M.A.S.

Més de 25 anys de treball en les principals editorials i revistes del món avalen Imagen M.A.S. en la fotografia monumental, turística, artística i de patrimoni.

A Espanya, on han participat en més de 500 llibres, són col·laboradors assidus de les revistes de viatges: National Geographic, Geo, Altaïr, Descubrir, Viajes.


Felipa Carro

És llicenciada en Geografia i Història per la Universitat Autònoma de Madrid i treballa habitualment amb l’empresa Imagen MAS com a documentalista i autora en els seus diferents projectes fotogràfics. Ha col·laborat en la realització de la guia i el projecte del portal web de la Vía de la Plata, en les guies de senderisme per Castella i Lleó editades pel diari El Mundo i en els treballs de documentació per a l’Enciclopedia del Arte de Castilla y León, entre d’altres. En els darrers anys ha recorregut gairebé totes les grans ciutats europees.

Què trobaràs en aquesta guia

Alhenamedia Responsable no és una col·lecció més; és un concepte, una manera d’encarar el viatge que recorda els grans viatgers del segle XIX en la seva recerca de l’originalitat, de la diferència i, de vegades, de l’exotisme.

DESCOBREIX LONDRES

Descobreix Londres és un primer apropament a aquesta bella ciutat. Són petites pinzellades sobre la seva gent, la seva estructura, la seva història... per conèixer-la a través del que s’ha escrit o filmat i, també, per identificar el millor moment per visitar-la i com recórrer-la.

IMPRESCINDIBLES

Imprescindibles recull tots aquells aspectes de la ciutat que el viatger que hi arriba per primera vegada no hauria de perdre’s, els llocs pels quals et pregunten els amics a la tornada.

RECORRE LONDRES

Els monuments, museus i espais de la ciutat són el reflex més clar del que va ser i del que serà. A través dels seus edificis es manifesten les seves riqueses, gustos i modes. El respecte pel patrimoni és el primer acte responsable de tota destinació que desitja romandre en el record de qui la visita.

GAUDEIX LONDRES

La gastronomia, les botigues, els cafès de Londres... són alguns dels elements que fan única aquesta ciutat. Gaudir Londres és deixar-se portar i barrejar-se entre la gent; en resum, endur-se Londres en l’ànima.

INFO PRÀCTICA

Aspectes importants a tenir en compte abans i durant el viatge per treure-hi el major partit o evitar sobresalts: visites guiades, seguretat, oficines de turisme...

Mapa digital amb Geolocalització

Alhenamedia Responsable t’ofereix la possibilitat de descarregar el mapa digital de Londres en el teu mòbil o tauleta, de manera que puguis realitzar el teu viatge sense por de perdre’t. Hauràs de baixar l’aplicació PDF Maps al teu dispositiu des de qualsevol d’aquestes dues adreces:

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.Avenza

iOS: http://itunes.apple.com/ca/app/avenza-pdf-maps/id388424049?mt=8#


Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.Avenza


iOS: http://itunes.apple.com/ca/app/avenza-pdf-maps/id388424049?mt=8#


Un cop instal·lada PDF Maps, podràs carregar-hi el mapa de Londres dissenyat per Alhena des de l’adreça següent (el mateix mapa et servirà per a qualsevol sistema operatiu): http://www.alhenamedia.info/

Funcionalitats

• Geolocalització: podràs navegar per la ciutat sense perdre’t utilitzant el GPS del teu dispositiu i sense necessitat de connectar-te a Internet.

• Afegir informació al mapa i totes les imatges que desitgis, creant la teva pròpia guia de viatge.

• Calcular distàncies i compartir el teu mapa i el teu viatge amb els amics.

Si pots triar... tria responsable!

«Dóna-li a la terra la cura i respecte que es mereix; aprèn sobre el seu entorn i geografia; dedica temps a conèixer la seva gent i el seu art, la seva cultura, història i manera de viure. Mentre gaudeixes, coneixes i aprens en els teus viatges, recorda la importància de preservar aquests tresors per a aquells que puguin seguir els teus passos.» (Responsible Travel Handbook, 2006)

El turisme responsable agrupa diferents tipus de viatges amb un element comú: minimitzar els impactes negatius del turisme en l’entorn i maximitzar les seves contribucions positives a les comunitats locals. Viatjar responsablement no és sinònim de penúries, sacrificis, ecologisme o tercer món... El que es pretén és convertir cada viatge en alguna cosa única i autèntica alhora que es deixa una petjada positiva en la destinació.


Covent Garden Market.

Sota el paraigua de turisme responsable s’agrupen conceptes com turisme just, turisme sostenible, ecoturisme i turisme de sensacions.

El turisme responsable està orientat als viatgers que, a l’hora de triar, aposten pel que és autèntic i diferent, per enriquir-se i per la conservació del patrimoni cultural i natural.

El turisme responsable afecta tots els aspectes del viatge: cultura (gaudi del patrimoni cultural del lloc i dels seus costums i tradicions sense intentar influir-hi); espai i entorn (el pas del viatger ha d’afectar el mínim possible la naturalesa), i gent (detenir-se a comprendre les diferents maneres de viure d’una manera respectuosa).

El turisme responsable està relacionat amb la curiositat per descobrir i entendre el que és nou o diferent... i gaudir-ne.

Decàleg del viatger responsable

1. Obre la teva ment a noves cultures i tradicions i sigues tolerant davant la diversitat.

2. Respecta els drets humans; qualsevol forma d’explotació vulnera els objectius del viatge.

3. Ajuda a conservar l’entorn natural i procura no deixar una altra petjada que la de la teva sabata.

4. Respecta el patrimoni artístic, arqueològic i cultural de la destinació.

5. Si compres regals, procura que siguin expressió de la cultura local.

6. Quan planifiquis el teu viatge, tria aquells proveïdors que es preocupen pels drets humans i pel medi ambient.

7. Utilitza els recursos naturals amb moderació i procura minimitzar la generació de residus.

8. Gaudeix dels costums, gastronomia i tradicions de la cultura local.

9. Si visites espais sensibles, informa’t abans de com fer-ho.

10. Contribueix al desenvolupament d’un turisme responsable, just i sostenible.


Londres responsable

Londres és, sens dubte, una de les principals capitals mundials. La seva extensa i intensa història, amb més de dos mil anys d’antiguitat, en fan una font inesgotable de relats, tant històrics com ficticis. No en va és el bressol de personatges tan rellevants com Isaac Newton, Charles Dickens, John Lennon, Charles Darwin, Winston Churchill, Charles Chaplin o William Shakespeare. Però, més enllà de la seva història, és una ciutat en creixement constant on el consum responsable té especial importància per tal d’esdevenir un projecte sostenible.

Londres té un gran avantatge, ja que és una ciutat plena de parcs i zones verdes oberts al públic gràcies a la tradició aristocràtica, avui extinta, d’establir-hi vedats de caça per no haver de traslladar-se fora de la ciutat. A més, amb el temps ha anat creixent la sensibilització per preservar l’entorn natural o utilitzar els recursos de manera sostenible, tant a l’hora de vetllar per l’entorn existent com per modificar els hàbits dels seus habitants i visitants.

Així, trobem una gran oferta d’hotels compromesos mediambientalment, restaurants que utilitzen aliments orgànics o procedents de productors locals i cafeteries amb filosofia de comerç just. Organitzacions com Green Tourism o Enjoy England o publicacions com fairtradelondon.org.uk fomenten les actituds responsables atorgant certificats i premis, o simplement donant-los publicitat, per contribuir a crear una cultura sostenible. Els organismes públics col·laboren millorant dia a dia la xarxa de carrils bici, modernitzant la flota d’autobusos, fent-los compatibles amb combustibles menys contaminants, o limitant l’accés lliure de càrrecs al centre de la ciutat dels vehicles híbrids.

És per això que Londres no només mira amb orgull cap al seu passat sinó que s’ha posat mans a l’obra per fer-ho també cap al seu futur.


Com és Londres

Els seus habitants

Londres pot considerar-se en aquests moments un conglomerat de petites ciutats que conformen una enorme i única gran urbs de proporcions desorbitades. Més de vuit milions de persones, de tots els grups ètnics i cultures del món, es distribueixen en una superfície que supera els 1.500 km².

Els plans urbanístics implementats a partir de la Segona Guerra Mundial han creat un sistema de creixement concèntric, amb barreres verdes (cinturons de zones enjardinades per separar i evitar el creixement especulatiu del centre), que ha suposat, d’una banda, l’establiment d’importants extensions de terreny al voltant del seu nucli històric i, de l’altra, l’aparició d’edificis de nombroses plantes al centre urbà, així com fortes inversions en mitjans de transport i comunicació per traslladar els treballadors al centre de la ciutat.

Londres és una de les grans megalòpolis d’occident, on el trasllat diari de milions de persones als seus llocs de treball provoca nombrosos i importants problemes de contaminació, embussos i inversions en infraestructura.


Covent Garden Market.

Els seus barris

Londres es troba a pocs quilòmetres de la costa, al sud-est d’Anglaterra. El centre de la ciutat, el que pròpiament es coneix com Londres, es dilueix en les poblacions que l’envolten per conformar el Gran Londres, una gran àrea metropolitana de 1.572 km².

Londres va néixer a la vora del riu Tàmesi, que continua sent l’eix distintiu de la ciutat. Durant molt de temps la seva part més desenvolupada era la que es trobava al nord del riu, però en els darrers anys ha anat proliferant també el costat sud gràcies a les noves instal·lacions culturals i a les modernes zones comercials i residencials.

Una bona manera de conèixer Londres i fer-se’n un mapa mental és començar recorrent les dues ribes del riu per després endinsar-se pels barris del sud i del nord. Si comencem per l’est, el primer que ens trobem és el famós pont llevadís de la Torre, que separa el barri de la City, al nord, i els de Southwark i Southbank, al sud. A la City es va originar la ciutat, que encara conserva alguns vestigis de la muralla romana que l’envoltava i protegia. Actualment, és el barri financer i té l’encant d’estar format per una estranya combinació d’edificis ultramoderns i carrerons antics amb alguns dels pubs més interessants de la ciutat.

Southwark i Southbank són els barris del sud que, progressivament, s’han obert als visitants durant els últims anys. Amb la inauguració de la Tate Modern l’any 2000 i l’obertura de nous locals de copes, restaurants i botigues de disseny, han anat adquirint un aire tranquil i benestant, relegant la seva atmosfera més popular cap al sud. Seguint el riu trobem, a continuació de la City, els barris de Covent Garden i el Soho. Covent Garden gira al voltant del mercat que porta el seu nom i és, actualment, un bufó i cuidat barri de moda ple de botigues de disseny i marques innovadores. El Soho és el barri amb més ambient: hi ha els millors clubs i la vida nocturna més innovadora i divertida.

Per damunt del Soho i Covent Garden, a l’altre costat d’Oxford Street, hi ha Bloomsbury, un barri benestant d’aire victorià compost per carrers amplis i bonics jardins en cada illa. Després de passar Covent Garden, el riu fa una finta cap al sud i arriba a Westminster, el barri ministerial i governamental on es troben gairebé tots els edificis oficials de la capital anglesa. Sobre Westminster hi ha els luxosos barris de Mayfair i Belgravia, on amb prou feines passa res. Són molt tranquils i afables, i acullen moltes de les ambaixades de la ciutat.


Carrer del Soho.

A la confluència de Westminster, Belgravia i Mayfair es troben els parcs de St James’s i Green Park. Si seguim el curs del riu cap a l’oest, arribem a un dels barris més bonics: Chelsea. És un lloc encantador que traspua tranquil·litat per tot arreu; està format per carrerons petits amb cases individuals, de no més de tres pisos, plens de flors a les finestres. Va ser un barri d’intel·lectuals i artistes i, tot i que fa ja temps que es va convertir en una zona per a privilegiats, ha sabut conservar-ne l’encant sense cap tipus d’ostentació. La part que dóna al riu, coronada pel gairebé cursi pont d’Albert’s Bridge, és un racó que val la pena visitar. Chelsea limita al nord amb Kensington i Hyde Park.

Kensington és la prolongació de Chelsea i, encara que no té riu i els seus carrers es van fent més amples a mesura que puja cap al nord, és també un bell barri residencial de dimensions petites i harmonioses. Per damunt seu, es troba Notting Hill, famós pel seu carnaval caribeny, organitzat principalment per la comunitat jamaicana de la ciutat. Va començar sent un barri d’immigrants però, amb el temps, com passa a altres llocs, s’ha anat convertint en un espai residencial de classes benestants.


Barri de Belgravia.

Londres en la literatura

Londres és una de les ciutats del món a què s’han dedicat més llibres i assajos. Una recent bibliografia sobre la seva història xifra en 21.778 les publicacions que s’hi refereixen. En gairebé qualsevol lectura de T.S. Eliot, Thomas More, Charles Dickens, Virginia Woolf, Henry James, Aldous Huxley, Joseph Conrad, George Orwell, H.G. Wells, G.K. Chesterton o Daniel Defoe es poden trobar referències a la ciutat. Recomanem aquí alguns llibres que ens ajudaran a mirar la ciutat amb uns altres ulls:

Londres, una biografía (Peter Ackroyd. Edhasa, 2002). Una de les biografies més extenses i interessants de la ciutat.

Londres: Historia de una ciudad (A.N. Wilson. Destino, 2005). Breu, entretinguda i detallada anàlisi sobre la ciutat, amb informació històrica que no sol trobar-se en les guies.

Londres Victoriano (Juan Benet. Herce, 2008). Una lectura amena que ens converteix en detectius per trobar un Londres gairebé desaparegut, el del segle XIX.

Londres (Virginia Woolf. Viena Edicions, 2008). Una sèrie d’articles de l’autora sobre la ciutat escrits el 1931.

Los ríos perdidos de Londres (Javier Calvo. Random House-Mondadori, 2004). Quatre enigmàtics relats plens de màgia i misteri sobre el Londres de l’Anglaterra victoriana.

Recuerdos de Londres y París (Edmondo De Amicis. Páginas de Espuma, 2008). Escriptor italià de viatges que narra les impressions de la seva visita a Londres a finals del segle XIX.

Passejades per Londres (Flora Tristan. Global Rhythm Press, 2008). Un viatge a la capital britànica en forma de denúncia anticapitalista, visitant tots els llocs que els turistes no veuen mai: tallers i prostíbuls, barris marginals, fàbriques i manicomis, presons ...

Londres. Atlas histórico de arquitectura (Alejandro Bahamón. Parramon Ediciones, 2007). Una lectura global de la ciutat que ofereix un mapa complet sobre la història del seu desenvolupament urbà i la seva arquitectura.

Londres (Henry James. Alhena Media, 2007). Recull, per primer cop en castellà, els textos que l’autor americà va dedicar a la capital britànica.


Londres en el cinema

Potser només Nova York pugui competir amb Londres en la quantitat i qualitat de les pel·lícules en què, d’una manera o altra, la ciutat és protagonista o artista convidada d’excepció. Es pot dir que Londres ha estat, des de la mateixa invenció del cinema, un dels seus platós preferits i s’hi han rodat pel·lícules d’acció, de por, de misteri i, per descomptat, d’amor i d’humor.

Notting Hill, Love Actually, Quatre bodes i un funeral o Match Point en són algunes on la ciutat, tal com la coneixem en l’actualitat, té un paper protagonista. També són molt importants les ocasions en què s’ha recuperat la seva fisonomia històrica per rodar pel·lícules sobre els seus monarques més importants o gestes dels seus personatges més coneguts.

Cal destacar, també, pel·lícules com Alfie, de Lewis Gilbert, que presenta el Londres pop dels anys 1960; o Sherlock Holmes, de Guy Ritchie (2009 i 2011), amb una exquisida recreació del Londres del segle XIX; Secrets & Lies, de Mike Leigh, que mostra la vida als barris humils de la ciutat; Frenesí, que va suposar la tornada d’Alfred Hitchcock al cinema anglès, amb la imatge inicial del cadàver d’una dona surant al Tàmesi; Blow-up, dirigida per Michelangelo Antonioni i basada en un relat de Cortázar, on es poden veure alguns dels espais i monuments més coneguts; o Wonderland, de Michael Winterbottom, que narra el pols de la ciutat de manera sincera i directa.

El cinema i la literatura s’han convertit, a més, en la base de propostes turístiques que miren d’atreure els seguidors d’alguns personatges. Així, hi ha aficionats que aprofiten el seu viatge per visitar les localitzacions de pel·lícules rodades a Londres com la sèrie de Harry Potter o From Hell, sobre Jack l’Esbudellador. Pel que fa a Disney, encara es poden identificar alguns espais dels decorats de Mary Poppins (la novel·la estava ambientada al Londres de 1910), com són Hyde Park, on transcorre la caça de la guineu, St Paul o el Bank of England, i de 101 Dàlmates.

Altres pel·lícules més indie que també tenen els seus adeptes podrien ser Closer, El discurs del rei, Expiació o A Clockwork Orange (‘La taronja mecànica’).

La ciutat romana de Londinium va ser fundada l’any 43 aC. Era un assentament mercantil al costat del riu Tàmesi que va arribar a tenir 45.000 habitants.


Columna de Nelson.

Història

Després de la caiguda de l’Imperi romà, la ciutat va ser testimoni d’innombrables batalles i escaramusses entre pobles anglosaxons i víkings provinents de les actuals Dinamarca i Noruega. Finalment, els anglosaxons es van fer amb el control de Londres i durant el regnat d’Eduard el Confessor, al segle XI, es va convertir en capital del regne.

El Londres medieval estava format per carrerons i habitatges de fusta insalubres. La població no arribava als vint mil habitants i les contínues plagues no cessaven de delmar-la. A aquesta època pertanyen la torre i el pont de Londres, que va ser l’únic pont de la ciutat fins al 1789, la catedral de Saint Paul, diversos monestirs i la primera impremta de la ciutat.


Torre de Londres.

En l’època dels Tudor, a la fi del segle XV, la població va començar a créixer vertiginosament i es van construir importants edificis que, malauradament, van desaparèixer en el gran incendi de 1666. Després de proclamar-se cap de l’Església d’Anglaterra i trencar amb l’Església de Roma, Enric VIII va ordenar destruir els monestirs de la ciutat. També es van prohibir els teatres i algunes companyies, com The Globe –el teatre de William Shakespeare–, van haver de traslladar-se als afores. El segle XVII, amb els Stuart al poder, va ser una època de confrontacions religioses entre catòlics i defensors de l’Església d’Anglaterra. El 5 de novembre de 1605 un grup de conspiradors va intentar volar les Cases del Parlament. Londres celebra cada any una festa amb focs artificials, fogueres i petards en record de Guy Fawkes, el catòlic al qual van trobar sota el Parlament amb un arsenal d’explosius. En aquest període, Londres va patir dos dels seus pitjors moments: la pesta de 1665, que va acabar amb gairebé cent mil habitants, i el gran incendi de 1666, que va destruir quatre cinquenes parts de la ciutat.

L’era victoriana va ser època de grans contrastos socials. A la ciutat convivia la més ostentosa de les riqueses amb la pobresa més terrible i cruel. Londres anava creixent i estenent-se en barris rics i opulents mentre les classes treballadores s’amuntegaven a la ciutat antiga. És l’època del Londres gris, embrutat pel fum de les fàbriques emergents en plena revolució industrial que tan bé va plasmar Charles Dickens a les seves novel·les. D’aquesta època són les grans construccions d’acer, com ponts i estacions, i l’Exposició Universal de 1851, que va servir d’aparador davant la resta del món.

Durant la Segona Guerra Mundial va ser bombardejada per les forces alemanyes però, després de ser reconstruïda, es va convertir en la gran metròpoli que coneixem actualment. La segona meitat del segle XX es va caracteritzar per l’arribada d’habitants de les antigues colònies, que van ajudar a donar a l’urbs aquest aire cosmopolita que la caracteritza.

Personatges il·lustres

Londres ha contribuït de manera tan impressionant a la cultura i la història mundial que fer una llista dels seus personatges il·lustres és gairebé impossible. Hi han nascut i viscut molts dels més grans escriptors, pintors, músics, actors i polítics de tots els temps. Els edificis de la ciutat estan plens de plaques blaves que ens recorden qui hi va viure o hi va néixer. Potser els més representatius són els que han contribuït a formar-ne l’essència. Entre ells, per exemple, podríem destacar el novel·lista Charles Dickens, que tan magistralment va descriure el Londres de l’època victoriana. Tampoc podem oblidar William Shakespeare, que es va instal·lar a la ciutat, on va escriure i va produir les seves grans peces teatrals. Virginia Woolf, la novel·lista de principis del segle XX i el seu grup d’amics intel·lectuals, conegut com el grup de Bloomsbury, també van deixar la seva empremta al barri del qual van prendre el nom. Entre els pintors nascuts aquí o que la van escollir per viure, es poden citar William Turner, Francis Bacon o Lucian Freud, entre molts d’altres.

En el món de la música moderna, la llista és inacabable. Molts dels moviments musicals de l’últim segle van sorgir aquí, igual que els seus components. Els Rolling Stones i els Beatles, per exemple, encara que no hi van néixer, van tenir una relació molt intensa amb la capital britànica. El mateix passa amb el cinema. Des d’Alfred Hitchcock fins a Hugh Grant, són innombrables els personatges cinematogràfics que ha produït la ciutat. Pel que fa a personatges històrics, es podrien esmentar grans governants anglesos com Enric VIII, Isabel I, Isabel II (la monarca actual), la reina Victòria i el primer ministre Winston Churchill, un dels polítics més rellevants del segle XX.

Londres compta, a més, amb alguns personatges famosos que, no obstant això, mai van existir, com l’agent secret James Bond o el detectiu Sherlock Holmes. D’altres de menys il·lustres es van quedar entre la realitat i la ficció, com Jack l’Esbudellador.


Com moure’t per Londres

Londres és una de les principals ciutats del planeta, amb dos mil anys d’història des de la seva època romana. Des de llavors s’ha anat expandint des del riu Tàmesi cap enfora i actualment abasta 1.572 km² amb gairebé 8,5 milions d’habitants. Tot i tenir un nombre de població tan elevat, la seva densitat no ho és pas. Això es deu a l’estil de construcció, victorià i eduardià, que es caracteritza pels seus habitatges unifamiliars. La pràctica absència de blocs de pisos ha fet que s’hagi estès de cap a cap sense una elevada concentració d’habitants. És per això que en l’expansió horitzontal de la ciutat, a causa de les llargues distàncies que s’han de recórrer, el transport ha adquirit una gran importància.

La ciutat està dividida en nou zones radials cobertes per línies de metro, tren, ferrocarril, bus i carril bici. Actualment, a les zones 1 i 2 (central), a causa de l’alt nivell de pol·lució causat pel transport privat, hi ha l’anomenada Congestion Charge, que penalitza l’ús de vehicles privats amb 11,50 lliures al dia entre les 7 i les 18 hores amb la finalitat de descongestionar la zona. En compensació, la xarxa de transport públic és molt extensa i variada.

Amb bici

Diàriament es realitzen més de 26 milions de trajectes amb bicicleta gràcies, en part, a una extensa xarxa de carrils destinats exclusivament a aquests vehicles. Transport for London, la xarxa pública de transport, va decidir el 2010 fomentar-ne l’ús i millorar-ne la xarxa alhora que instal·lava un servei de lloguer per hores en diferents punts de la ciutat. L’usuari pot retirar la seva bicicleta en qualsevol estació de recollida previ pagament, amb targeta de crèdit, de les 2 lliures que costa cada mitja hora, sense comptar els primers 30 minuts, que són gratuïts. Es pot consultar el mapa d’estacions en l’adreça web següent: www.tfl.gov.uk/modes/cycling/santander-cycles?intcmp=2295.

A la web oficial de Transport for London (www.tfl.gov.uk/modes/cycling/cycling-in-london) s’ofereix informació sobre els carrils bici existents, aparcaments gratuïts, rutes, etc.

Des de 1994, els últims divendres de cada mes hi ha una convocatòria de ciclistes, oberta a tothom qui vulgui, que recorre els carrers de Londres en un ambient carnavalesc. L’anomenada Critical Mass London s’inicia a les 18.30 h a Waterloo Bridge, South Bank.

Transport públic

Londres compta amb una extensa línia de metro, trens i autobusos. El metro funciona entre les 5.30 h (7 h els diumenges) fins a aproximadament mitjanit. Els preus del bitllet varien segons la distància del trajecte i de l’hora del dia.

Els autobusos funcionen entre les 7 i les 24 h, tot i que hi ha rutes amb horari nocturn, identificades amb la lletra N. A les parades del centre amb senyals grocs cal obtenir el bitllet en les màquines expenedores abans de pujar, mentre que a la resta es pot adquirir al mateix autobús. El seu preu és d’1,50 £ per trajecte a qualsevol lloc de la ciutat i a qualsevol hora i amb un cost màxim de 4,40 £ al dia.


El més recomanable per utilitzar el transport públic és adquirir la targeta Oyster; són 5 £ a manera de dipòsit, que es recuperen en retornar la targeta als punts de venda del metro, i cal anar-la recarregant a les màquines segons l’ús. Hi ha l’opció d’adquirir bons diaris, setmanals, mensuals, de grup i de diferents zones radials (fins a la 6) per les quals es pugui preveure transitar. El cost màxim per a les zones 1 i 2 és de 7,50 £ diàries.

Es pot sol·licitar l’enviament per correu de la Visitor Oyster Card, que té un cost de 3 £ més despeses d’enviament; amb això s’evita l’increment del preu del viatge en hora punta. Es poden adquirir bons d’un dia, una setmana, un mes i per a grups (www.tfl.gov.uk/travel-information/visiting-london/visitor-oyster-card?intcmp=4043)

El tren també funciona amb l’Oyster Card fins a la zona 6. Més enllà —per exemple, des dels aeroports—, cal adquirir bitllets senzills.

London Travelcard

www.visitbritaindirect.com

Targeta vàlida per a 1, 3 o 7 dies que permet un accés il·limitat a la xarxa de metro, autobusos i trens del centre de Londres. Cobreix la zona central, on s’inclouen les principals atraccions (zones 1 i 2). Hi ha dos tipus d’horaris: peak, per viatjar a qualsevol hora, i off-peak, des de les 9.30 h fins a l’últim metro de la nit, de dilluns a divendres i sense restricció d’horaris el cap de setmana. Es pot adquirir des de la seva pàgina web.

London Pass

www.londonpass.com

Targeta vàlida per a 1, 2, 3 o 6 dies, independentment de l’hora del primer ús. Facilita l’entrada gratuïta a més de cinquanta atraccions així com descomptes especials en teatres i restaurants. A les atraccions on l’entrada és gratuïta inclou ofertes addicionals, com ara audioguies. No cal fer cues i és opcional incloure la Travelcard com a part del passi.

Si es disposa de connexió a Internet, resulta interessant fer-se amb l’aplicació per a smartphones Citymapper. Hi podrem establir les rutes amb transport públic o carril bici segons les nostres preferències de transport responsable, conèixer el preu del trajecte i possibles tancaments de línies per treballs de manteniment (molt habituals en cap de setmana).

Quan visitar Londres

Aquesta gran urbs, on coexisteixen tradició i modernitat, sorprèn per les seves propostes d’oci, cultura i entreteniment, garantits durant tot l’any. El ric patrimoni històric i artístic abasta des del ritual de les cerimònies tradicionals, algunes de les quals es remunten a l’edat mitjana, fins als esdeveniments, festivals o exposicions més avantguardistes que se succeeixen al llarg de l’any. I això sense oblidar els seus monuments, els seus magnífics museus —els principals són gratuïts—, els seus meravellosos espais verds, el seu riu navegable o la seva àmplia oferta comercial i gastronòmica. Per aquest motiu, el clima deixa de ser un inconvenient per viatjar a Londres.

Mereixen una menció especial les festes lligades a la monarquia o a altres institucions, que mostren l’arrelament de les tradicions i donen a la ciutat un caràcter particular. La cerimònia més important té lloc el segon dissabte de juny i es coneix com Trooping the Colour, amb la qual se celebra oficialment l’aniversari de la reina. Cada mes de novembre es realitza l’espectacular processó del Lord Mayor’s Show.

Ücretsiz ön izlemeyi tamamladınız.

₺144,98

Türler ve etiketler

Yaş sınırı:
0+
Hacim:
190 s. 101 illüstrasyon
ISBN:
9788416395866
Yayıncı:
Telif hakkı:
Bookwire
İndirme biçimi:

Bu kitabı okuyanlar şunları da okudu