Kitabı oku: «Amor»

Yazı tipi:


Hanne Ørstavik

AMOR

Traducció de Blanca Busquets




Títol original: Kjærlighet

Autor: Hanne Ørstavik

Aquesta traducció ha rebut una subvenció de Norla, Norwegian Literature Abroad. Agraïm la seva col·laboració.

Primera edició e-book: abril 2020

© Hanne 0rstavik

First published by Forlaget Oktober AS, 1997

Published in agreement with Oslo Literary Agency

© de la traducció: Blanca Busquets

© de l’edició: Editorial Les Hores S.L.

www.editorialleshores.com

hola@editorialleshores.com

Correcció: Maite Puig, Manuel Gómez Poyato i David Sempere

Disseny de col·lecció i coberta: Natural www.designisnatural.com

© de les fotos de la coberta: IStockPhotos

Maquetació: Dan Monells

ISBN: 978-84-121686-3-1

Tots els drets reservats.

Queda prohibida la reproducció total o parcial d’aquest llibre mitjançant qualsevol mitjà o procediment, inclosos la reprografia i el tractament informàtic, i la distribució d’exemplars mitjançant el lloguer o préstec públics, sense l’autorització escrita dels titulars del copyright.

AMOR


Quan sigui gran, marxarem d’aquí en tren. Tan lluny com sigui possible. Mirar per les finestretes, veure muntanyes i ciutats i llacs, parlar amb gent de terres estrangeres. Estar sempre junts. Mai no arribar enlloc.

Tres llibres per setmana, sovint quatre, cinc. Li hauria agradat llegir tothora, seure al llit sota l’edredó, amb cafè, un munt de cigarretes i una camisa de dormir que l’abrigués bé. També hauria pogut passar sense la tele, no me la miro mai, pensa, però en Jon l’hauria trobat a faltar.

Es desvia per deixar pas a una dona vella que trontolla i tira un carretó gris d’anar a comprar per l’asfalt gelat. És fosc, són les parets blanques que la llevaneu ha deixat als vorals i que fan ombra, pensa la Vibeke. Llavors s’adona que s’ha oblidat dels fars i que ha conduït quasi tot el camí cap a casa amb el cotxe a les fosques. Els encén.

En Jon intenta no parpellejar. No ho aconsegueix. Són els músculs del voltant dels ulls, que se li enrampen. Està de genolls sobre el llit i guaita per la finestra. No hi ha cap moviment. Espera que la Vibeke torni a casa. Prova de mantenir els ulls oberts i relaxats, fixos en el mateix punt de fora de la finestra. Com a mínim hi deu haver un metre de neu. En la terra, sota la neu, hi viuen ratolins. Hi tenen corriols i túnels. Es fan visites, s’imagina en Jon, potser intercanvien menjar.

El soroll del cotxe. Quan l’està esperant mai no és capaç de recordar-lo. L’he oblidat, es diu. Però després l’hi torna, sovint quan ha decidit fer una pausa en l’espera i ja no el té present. Llavors, ella arriba i ell en reconeix el so de nou; el sent amb la panxa, és la panxa la que recorda el soroll, no jo, pensa. I tan aviat com sent el cotxe, el veu, des d’un cantó de la finestra; el cotxe blau surt de darrere un monticle de neu que hi ha vora la carretera i agafa el revolt, a l’altura de la casa ella gira el volant i puja pel lleu pendent fins a l’entrada.

El brogit del motor, fort i clar, omple l’habitació abans que ella l’apagui. Ell sent el cop de la porta del cotxe i com s’obre la de l’entrada, compta els segons que passen fins que es tanca un altre cop. Els mateixos sorolls cada dia.

La Vibeke empeny les bosses amb la compra més enllà del vestíbul i s’ajup per descordar-se les botes. Les mans se li inflen després d’aquell fred, el calefactor del cotxe s’ha espatllat. Una companya de feina, a qui va acostar a casa amb el cotxe des del supermercat la setmana passada, li va dir que coneixia algú que arreglava coses d’aquelles a bon preu. La Vibeke somriu quan se’n recorda. No té gaires diners, i els pocs que té segur que no els invertirà en el cotxe. Mentre vagi fent, ja li està bé.

Agafa el correu de la tauleta que hi ha sota el mirall. Se sent encarcarada, com és normal després d’un dia de tràfec; es queda allà dreta un moment fent moviments circulars amb les espatlles i estirant el coll, llavors tira el cap enrere i deixa anar un ah.

Ara es treu l’abric, pensa ell; se la imagina al vestíbul, davant del mirall, penjant l’abric al ganxo mentre s’hi observa. Deu estar cansada, es diu. Ell obre una capseta de llumins i en treu dos. Se’n col·loca un de través a cada conca dels ulls per impedir que les parpelles se li tanquin. Ja et passarà amb l’edat, li diu la Vibeke quan està de bon humor. Els llumins són com pals gruixuts, és difícil veure-hi així. Li ve al cap el seu tren de joguina; no ho pot evitar, pensi en el que pensi, sempre li travessa els pensaments un tren, decantat per agafar un revolt, fent sonar el xiulet, passant de llarg com un llamp. Potser podria fer-li un massatge de cara, rumia ell, fregar-li el front, les galtes, tal com han après a Educació Física, diuen que és bo.

Ella porta les bosses a la cuina, deixa el correu a la taula, omple la nevera i apila algunes llaunes en un prestatge. L’enginyer del departament tècnic, el morè d’ulls marrons, s’ha assegut davant d’ella durant la presentació del Pla Cultural, el primer projecte de la Vibeke com a assessora de cultura. Ella havia insistit que la coberta fos a tot color, una pintura inspiradora d’un artista local. Es queda dreta davant del taulell, bevent un got d’aigua. Ha anat molt bé, hi ha hagut gent que després se li ha acostat per dir-li que s’alegraven de tenir-la allà. Que els havia inspirat, que veien noves possibilitats. Els ulls marrons li han somrigut diversos cops al llarg de la presentació, en les conclusions ell ha comentat que estava interessadíssim a incrementar les col·laboracions interdepartamentals.

S’aparta un ble de la cara, es passa tot el cabell per sobre una espatlla i se l’allisa, contenta que finalment li hagi crescut.

Ell sent els seus passos al terra del pis de dalt. Les sabates. La Vibeke sempre fa servir sabates a casa. Sandàlies amb una mica de taló. Es treu els llumins de les conques. En raspa un contra la capsa, no el bufa, el vol tenir entre els dits mentre cremi. Faldilla i pintallavis, a la feina. Quan arriba a casa es posa un xandall gris amb cremallera al coll. Potser es canvia, ara. És tan suau de dins, vine i toca’l. Ella li va regalar unes sabatilles d’estar per casa quan es van traslladar aquí. Les hi va portar en tornar de la feina, un dels primers dies, embolicades en un paper de regal estampat amb flors. Les hi va llançar i ell va haver de caçar-les al vol. Sabatilles de llana fins al turmell, amb sola de pell. S’ajusten amb una sivella metàl·lica. Si les sivelles no estan tancades, dringuen quan camina.

La Vibeke deixa el got sobre la taula. Mira per la finestra, és fosc. Els fanals estan encesos, il·luminen el carrer que hi ha entre les cases. Al nord, aquella carretera de poble s’uneix altre cop a la nacional. És una mena de cercle, pensa ella, pots conduir fins al centre, passar per davant l’ajuntament i les botigues, travessar la zona residencial, agafar la nacional més amunt, seguir-la cap al sud i entrar al centre del poble una altra vegada. En la majoria de cases, les finestres de la sala d’estar donen a la carretera. Hem d’abordar l’arquitectura en la seva integritat. Darrere, a totes bandes, hi ha bosc. Apunta paraules clau en un full de paper: identitat, amor propi. Estètica. Informació.

Va a la sala d’estar. Hi ha una manta de llana grisa amb cercles blancs sobre el sofà, el revés és blanc amb cercles grisos. La recull i arrossega la butaca fins al radiador de sota la finestra. Agafa un llibre d’assaig de la petita taula rodona.

El llibre té la coberta envernissada, és de tacte agradable. En frega la superfície amb la mà esquerra abans d’obrir-lo. En llegeix unes quantes línies. Llavors es queda amb el llibre obert a la falda, s’inclina cap enrere, tanca els ulls. Veu cares de la feina, gent que treu el cap pel seu despatx, ha quedat tan bonic. Revisa situacions mentalment, repeteix els propis gestos i expressions.

En Jon és a la porta de la sala d’estar mirant-la. Intenta no parpellejar. Li vol preguntar alguna cosa de l’aniversari, demà fa nou anys. Pensa que no li corre pressa, ara ella dorm. Un llibre a la falda. Està acostumat a veure-la així. Un llibre, la lluminositat intensa del llum de peu. Sovint ella té una cigarreta encesa, i ell en segueix els filets de fum amb els ulls mentre es cargolen cap al sostre. Els cabells llargs i foscos se li escampen sobre el respatller de la butaca, hi ha blens que en pengen, tremolen quasi imperceptiblement. Acarona’m el cabell, Jon.

Ell es gira i va cap a la cuina, agafa unes quantes galetes de l’armari. Se’n fica una de sencera a la boca i prova d’estovar-la sense trencar-la.

Baixa a la seva habitació altre cop i s’agenolla sobre el llit. Col·loca les galetes en fila a l’ampit de la finestra.

Observa la neu que hi ha fora, pensa en tots els flocs que calen perquè se’n formi una pila. Intenta calcular mentalment quants se’n necessiten. N’han parlat a l’escola avui. Cristalls de gel, s’anomenen. Quants n’hi pot haver en una bola de neu? O a la finestra, en una petita taca blanca?


La Vibeke obre els ulls. A través dels finestrals de la sala d’estar, veu els llums del darrere d’un cotxe que va desapareixent carretera enllà. Repassa en silenci cada persona que coneix, es pregunta si podria ser alguna d’elles. L’enginyer, especula; potser era ell.

S’incorpora i mira l’hora, llavors va a la cuina, posa una mica d’aigua a bullir, pica mitja ceba. Quan l’aigua bull, aparta la cassola del fogó i hi afegeix unes salsitxes, obre la nevera i hi guarda l’altra meitat de la ceba. Engega la ràdio. Fan un programa d’entrevistes, però no para atenció a les paraules. Les veus que s’alternen creen una mena de melodia. Recull un plat brut de la taula. Té engrunes a la vora, restes de llet al fons. Encara duu la faldilla curta, que és vella, però que tan bé li cau sobre el cul i les cuixes. Els pantis fins són un luxe que es concedeix. La gran majoria es vesteix en funció del temps. Leotards gruixuts, i encara un altre parell a sobre que es treuen als lavabos en arribar. La vida és massa curta, ella es diu, per no anar ben bonica. Prefereixo passar fred.

Esbandeix el plat a l’aigüera i el rasca amb el fregall per fer-ne saltar les engrunes que s’hi han enganxat. En Jon sol menjar quan arriba de l’escola. Galetes o cereals. Sovint té la ràdio engegada mentre menja i s’oblida d’apagar-la després. Alguna vegada li ha passat que, en tornar de la feina i entrar al passadís, ha sentit una remor de veus provinent de la cuina i s’ha pensat que tenien visita.

El programa d’entrevistes s’ha acabat, ara sona una cançó i ella sap que el grup és conegut, en té el nom a la punta de la llengua, però ara mateix no el pot recordar. Sent l’anhel per un bon llibre, un dels gruixuts, d’aquells que fan la impressió de ser més forts i reals que la vida mateixa. Me’l mereixo, raona, després de com m’he esforçat a la feina i tot plegat.

En Jon s’asseu. El llit és just al costat del radiador, sota la finestra. Quan hi està estirat, sent l’escalfor en aquell cantó del cos. Sobre la capçalera del llit hi ha un prestatge pintat de blau amb diversos objectes, entre els quals revistes, un rotlle de cinta adhesiva, una llanterna i una pistola d’aigua. Prem un botó de la ràdio, que també reposa sobre el prestatge, i en fa girar el dial fins que troba un canal de música. Intenta distingir-ne els diferents instruments. Guitarres equilibrades, es diu a si mateix, perquè ha sentit algú que les anomenava així. Guitarres equilibrades.

S’ajeu al llit i tanca els ulls. Pensa que quan no està pensant en res hi deu haver una foscor absoluta dins el cap; com en una gran habitació quan els llums estan apagats.

De sobte, a ella li ve al cap el nom del grup. És clar, es diu. Una escena d’una festa un cop acabats els exàmens: un altre estudiant, més jove que ella, amb cua de cavall, havien ballat aquella mateixa cançó; ell se li havia posat darrere i havia remenat els malucs d’una manera que, en realitat, era força vulgar. Somriu.

Ha tret una bossa de pa pla de patata d’un calaix, i una forquilla per pescar les salsitxes. Treu el cap al passadís i crida en Jon, troba uns estalvis per a la cassola i els col·loca a taula. Li venen ganes d’encendre una espelma i furga en un calaix, però no es deu haver recordat de comprar-ne. Que no ve? Torna a cridar-lo. Al final, baixa les escales i va a la seva habitació.

Ell somia que juga a bàsquet amb uns nois. Brilla el sol, fa calor i ha encistellat molts cops. Està content i entra corrent a casa per explicar-ho a la Vibeke. Ella surt amb passos lents de la cuina. Ell comença a parlar-li, però la manera com ella somriu és tan estranya que ell es gira per baixar a la seva habitació. Al racó de l’escala, topa amb una dona que té un aspecte idèntic al de la Vibeke. Xiuxiueja fluixet com si provés d’atraure’l. En el moment en què està a punt de cedir, una tercera dona puja per les escales. Potser aquesta és la Vibeke. Es queda allà completament immòbil.

Es desperta i veu la Vibeke a la porta, la llum com un halo al seu voltant, li diu que el sopar està llest.

En Jon la segueix escales amunt. A la cuina, s’asseuen a taula. La Vibeke apaga la ràdio. Passa revista a les cartes mentre mengen. En Jon s’adona que quasi totes són publicitat de cadenes de mobles i grans supermercats. També hi ha un fullet amb el títol «Fira». Pregunta què més hi diu. La Vibeke el llegeix en veu alta: una fira ambulant ha arribat al camp d’esports del costat de l’ajuntament, hi tenen una atracció en forma de nau espacial i una roda centrífuga. Les fires no fan per a tu, diu ella. En Jon demana si tenen jocs 3D. Ella no sap què són. Jocs sobre l’espai i aquestes coses, diu en Jon, jocs d’ordinador en què seus dins una màquina i t’has de guiar per l’espai i superar obstacles. La Vibeke es rellegeix el fullet, però no hi troba res de tot això.

Ell l’observa, ella continua menjant i fullejant la publicitat. Sent l’espetec de la pell tibant en trencar-se quan ella mossega la salsitxa.

En Jon es prepara una altra salsitxa. Se li apilen a la panxa com troncs al bosc, sempre n’hi pot entaforar una més.

Un camí s’endinsa al bosc, ve d’un indret oblidat i secret.

Troba’l i deixa’t guiar, el cos sol el seguirà de dret.

Entre arbres i flors i turons, fins a un antic castell,

hi esperen tres dames que sobrepassen l’adjectiu bell.

El príncep allà esperen, per si algun dia arribés,

amb una cançó per distreure’s, que a tothom entristeix.

Com era tot allò?, preguntava sempre la Vibeke després que la princesa es refugiés en un castell desconegut. Explica-m’ho tu, Jon. Ell recorda que s’asseia a la seva falda i li descrivia enormes sales buides amb finestres obertes i cortines llargues i lleugeres. Espelmes enceses i catifes flonges. Tu saps com ha de ser, Jon, acostumava a dir ella. M’agraden tant les habitacions amples i lluminoses.

Ell mira per la finestra. A la casa de l’altre costat del carrer, hi viu un home gran. L’entrada al garatge no està totalment lliure de neu perquè no té cotxe. L’únic que li cal és obrir un senderó amb una pala. Quan ha d’anar a comprar, fa servir un patinet de gel. És una cosa que requereix el seu temps; en Jon s’ha adonat que a vegades el vell s’atura i s’asseu al seient per reposar. No l’ha vist sortir de casa aquests darrers dies. Deu haver fet massa fred. El caminet està quasi cobert. La dona del supermercat ha vingut amb la petita furgoneta de repartiment. Ha deixat el motor en marxa mentre travessava amb dificultat la neu fins a la casa. En Jon l’ha vist entregar un parell de bosses a través de l’escletxa de la porta abans de tornar a mig galop cap a la carretera.

La Vibeke s’observa la mà en allargar-la per agafar un altre pa pla. Té els dit llargs, se’n ressegueix amb la mirada els tendons del dors. L’aire de dins li deixa la pell seca; de fet, l’únic remei és la crema hidratant Spenol. També li passa amb les ungles. El cabell. El fred l’hi asseca.

El poble no és lluny de la ciutat, tot i així té la sensació de no haver-hi anat des de fa molt. Prova de recordar quan hi va ser. Ja n’hi ha prou, Jon. Un dissabte, fa una mica més d’una setmana. La llibreria, és clar. Què si no? Ella i en Jon van menjar pastís en aquella botiga on no es podia fumar. Déu meu quin lloc, una pastisseria tota com de plàstic. A aquella ciutat hi falta una cafeteria amb un disseny ben meditat, és com una casa sense un vestíbul de debò. Ja està bé, Jon. En el fons, fa una bona temporada que no em compro roba, pensa. Un conjunt nou li faria servei, se’l ben mereix després de com s’ha escarrassat en la mudança. Para d’arrufar els ulls d’aquesta manera tota l’estona, Jon; sembles un ratolí. Recorda una faldilla estreta i llisa de color beix que un cop una dona portava en un seminari.

En Jon contempla un quadre que hi ha a la paret, al costat de la finestra. És una fotografia aèria del poble en un marc negre. Ja hi era quan es van traslladar a la casa. L’estudia mentre es menja una salsitxa més. Les cases s’arrengleren al caire de la carretera, que traça una línia regular. Encara que la fotografia és vella i s’està esgrogueint, no hi ha cap diferència entre llavors i ara, llevat que tot era més nou quan es va fer la fotografia. Prova de projectar els habitants de cadascuna de les cases, però els únics que sap on van són alguns dels seus companys de classe. Si observa durant prou temps la fotografia, sortiran de les cases i començaran a moure’s com en els dibuixos animats.

A un dels nens de classe, fa dues setmanes, li van regalar un caça bombarder de joguina per l’aniversari. En Jon vol un tren. Marca Märklin. Només en necessita unes quantes parts de moment: un tram senzill de via i si és possible una locomotora.

Dins la motxilla, hi té un talonari de la rifa per al club esportiu. Quan acabi de sopar passarà per les cases de la fotografia a vendre loteria.

La Vibeke s’alça, recull els plats i els gots i els deixa al taulell de la cuina. En Jon s’agenolla sobre la cadira i s’inclina cap endavant per sobre la taula, ella s’adona que està intentant atrapar l’última salsitxa servint-se de la forquilla com si fos un arpó. Ell li explica un acudit sobre un home que es llança per una finestra i mai no arriba a terra. Ella no creu que aquelles historietes divertides que li explica tinguin cap conclusió. En Jon captura la salsitxa, la parteix en dos i n’hi ofereix una meitat. Ella somriu. Sempre es mengen l’última així, la comparteixen, sense condiments. Ell s’entreté una mica, reposant el pes del cos sobre els colzes, com si esperés alguna cosa. Li parla sobre una fotografia d’una tortura que ha vist en una revista, un home que penja del sostre amb una caputxa cobrint-li el cap. Té els braços lligats amb corda en una barra, està penjant tant de temps que els braços quasi se li desprenen del cos, diu en Jon. I si marxes, pensa ella. Troba alguna cosa a fer, juga ni que sigui una mica.

—Està molt bé que pensis en els qui pateixen —diu ella—. Si tothom ho fes, potser el món seria una mica millor.

Estira la mà i l’hi passa pel cabell.

—Ja comences a tenir amics aquí?

El seu cabell és fi i suau.

—Jon —diu ella—, estimadíssim Jon.

Ella repeteix el moviment mentre es mira la mà. S’ha pintat les ungles d’un beix clar amb només un deix de rosa, li agrada anar discreta a la feina. Es recorda del set de bellesa nou que encara deu ser dins la bossa, color pruna, o era més aviat tirant a vi; un pintallavis fosc, sensual, i esmalt del mateix to. Una combinació que fa joc amb un home també fosc i d’ulls castanys, pensa de sobte amb un petit somriure.

En Jon troba la seva motxilla al vestíbul. Treu el talonari de la rifa de la butxaqueta de davant, on normalment guarda la bossa del dinar. Es posa un parell més de mitjons i es torna a cordar les botes grises. S’abriga amb la jaqueta i la bufanda blava. La gorra de llana. Es dona una ullada al mirall. Prova d’estar-se’n però no ho aconsegueix. Palpa els costats de l’abric de la Vibeke. Entre els tiquets de compra i un bitllet de bus antic, hi descobreix algunes monedes. En direcció al passadís crida que surt.

Obre la porta d’entrada i roman uns instants al llindar. En inspirar, sent al nas el fred que fa.

Ücretsiz ön izlemeyi tamamladınız.

₺252,92