Kitabı oku: «40 Positive historier fra Høje-Taastrup 2022—23. Knud Anker Iversen»
Editor Irina Bjørnø
© Knud Anker Iversen, 2023
ISBN 978-5-0060-4919-2
Created with Ridero smart publishing system
Indledning: Succes forsættes
Vores lokale samfund er ofte fyldt med inspirerende historier og mennesker, der gør en forskel. Jeg opfordrer dig til at læse de efterfølgende 40 nye positive historier og opdage de mange skjulte helte og begivenheder, der beriger vores hverdag og kan inspirere os.
Du kan finde tidlige historier på nettet, købe bogen i MEC (Miljø- og EnergiCentret) eller låne den på biblioteket.
Vi har alle en unik mulighed for at gøre en positiv forskel for vores samfund og vores miljø. Lad os sammen skabe et grønnere og mere bæredygtigt Høje-Taastrup. Her er samling af nogle ideer til, hvordan vi kan engagere os i grønne aktiviteter:
1. Dyrk lokale fødevarer: Opstart en fællesskabshave eller dyrk dine egne grøntsager derhjemme. Det er en fantastisk måde at reducere vores CO2-aftryk og nyde friske, sunde fødevarer.
2. Del transport: Overvej at deltage i samkørsel, bruge offentlig transport, cykle eller gå, når det er muligt. Det reducerer trafikken og udledningen af drivhusgasser.
3. Genbrug og genanvend: Tag aktivt del i genbrugsordninger og sorter dit affald korrekt. Genbrug og genanvendning af materialer reducerer affald og sparer ressourcer og begrænser energiforbrug.
4. Energibesparelse: Vær opmærksom på dit energiforbrug og implementer energibesparende tiltag derhjemme og på arbejdspladsen. Brug energieffektive apparater og sluk elektronik, når det ikke er i brug.
5. Støt grønne initiativer: Engagér dig i lokale organisationer og projekter, der arbejder for bæredygtighed og miljøbeskyttelse. Du kan deltage i frivilligt arbejde, støtte økologiske landbrug eller deltage i oprydning af lokalområdet.
Vi kan lokalt navne Miljø- og EnergiCentret (MEC), RenBy, Danmarkd Naturfredsforening, Cyklistforbundet Vestegnen, Naturplanteskolen.
Sammen kan vi gøre en forskel og skabe et grønnere Høje Taastrup, hvor vi passer på vores miljø og vores fællesskab. Lad os være inspirerende eksempler for hinanden og motivere flere til at deltage i grønne aktiviteter. Sammen kan vi skabe en bæredygtig fremtid!
Læs de 40 nye positive historier fra Høje-Taastrup.
Med venlig hilsen,
Redaktør Irina Bjørnø
Bogen er finansieret med støtte fra Alternativet, København Strorekreds og Høje-Taastrup. Deres bidrag har været altafgørende for at bogen blev en realitet, og kunne trykkes i en høj kvalitet og miljøvenligt.
Historien 80. LIVSKUNST I AL YDMYGHED
Det er ikke altid, at det er blandt de, der fører sig frem og gør sig kostbare, man møder de største livskunstnere. Måske er det stille eksistenser, der bare skal opdages. Jakob Bang Simonsen fra Taastrup hører til blandt de sidste.
Han er ikke den store kunstsælger for hvilken forretningsmand ville bruge næsten et helt år på at lave et fantastisk maleri og så forære det væk?
Jakob Bang Simonsen tænker normalt aldrig i profit når han maler, men elsker at udfolde sit kunstneriske talent. Han har lavet et helt suverænt maleri af Taastrup Helsekost fyldt med en utal af sjove og smukke detaljer. Dorte Andersen, indehaver af Taastrup helsekost på Taastrup Hovedgade, er stolt, beæret og glad for det smukke maleri som hun udstiller i sin butik. Værket blev solgt for et venskabeligt beløb og har fået nogle produkter gratis.
«Billie lærte mig at danse»
Jakob er 44 år og har sine rødder i Nordjylland. At han for snart 10 år siden havnede i Gadehavegård i Taastrup skyldes en russisk kæreste som var fra disse kanter. Det holdt dog ikke så længe, men Jakob kunne godt lide at være her, og hans kunstneriske åre fik et boozt bl. a. ved at deltage i en kreds af croquis-malere i Valby (malerier af nøgne kvindekroppe) og ved at være med i Cafe Paraplyens malergruppe.
Hans eneste kunstuddannelse er diverse kortere kurser, især at nævne et 14 dages ophold på kunsthøjskolen på Ærø, og så har han kunstner-aner idet hans bedsteforældre begge vare malere. Egentlig er han uddannet sociolog, men den uddannelse har ikke ført til et job. Efter uddannelsen har han været frivillig i Cafe Paraplyen, og nu arbejder han i Bilka i Ishøj i et skånejob. Her udfolder han sig med fredage og i weekender at være Billie, der som maskot tager sig af børnene. Gemt i en maskot-dragt overvinder han sin generthed og som han siger «Billie har lært mig at danse».
Kunsten taler
Han vil dog helst ikke tale så meget om sig selv, men kan i timevis fortælle om den unikke proces som det er at male. Han har taget en række fotos af processen med at nå frem til det endelige billede fra Helsekost-butikken. Hans maleri domineret af violette striber har to modsat-rettede effekter: der er en «suge-effekt», hvor man suges ind i butikken med dens detalje-rigdom, men samtidig er der også en «sol-effekt» hvor det stråler ud fra butikken. Som han siger «denne fantastiske butik og Dorte spreder solens stråler ud over hele Taastrup».
Indstilling bliver udstilling
Det er ikke kun Helsekost-butikken der har været under behandling af Jakobs pensel. Han har et righoldigt udbud af malerier som han gerne vil udstille. Ikke for at tjene de store penge, men for at komme ud, udtrykke sig og forhåbentlig gøre andre glade. «Et univers hvor min indstilling kan blive min udstilling». Han viser uddrag af de mange malerier fra flere croquis-billeder til symbolske malerier inspireret af hans tidligere russiske kæreste. Jakob er i øvrigt meget alsidig i sit kunstneriske virke. Udover croquis har han tegnet motiver hentet fra den nordiske mytologi, i et forsøg på at genskabe vikingernes knudrede stil. Under coronaårene malede han samfundssatiriske parodier på krisen, der blev trykt og solgt som postkort.
Jakob lever et nøjsomt liv i en lejlighed og uden bil. Han har dog en passion ud over maleriet: han er «ø-hopper». Han elsker at besøge danske øer f. eks. Fanø, Nekselø, Sejrø, Agersø, Omø, Femø, Askø, Bågø for bare at nævne nogle af dem han har fået stemplet ind i sit «Ø-pas». Bornholm er også med på listen, men det er mest fordi han godt vil være med i Folkemødet hvor han elsker at være en del af debatmiljøet og så overnatter han i et shelter hos onklen, der bor i nærheden af Allinge.
Det er kunst og det er livskunst – og det er vel i grunden ikke så dårligt.
Historien 79. Det kasserede får nyt liv
Når man afleverer affald på genbrugspladsen på Lervangen, kan man tage det, som er for godt til at smide ud og levere det ind i skuret til «Direkte Genbrug».
Hvor det før havnede i Ballerup kommune bliver det nu genbrugt inden for kommunegrænsen. Det er den socialøkonomiske virksomhed Grennessminde, der henter det og sørger for at det får nyt liv. Grennessminde, der ligger på Snubbekorsvej 16—18 er uddannelsessted for elever i et særligt tilrettelagt undervisningsforløb (STU) eller unge der har brug for et skånejob,
Det er Leena der henter tingene. Leena er ansat i fleksjob og har ansvaret for at tingene får nyt liv og præsenteres og sælges i cafeen.
Lidt af hvert
Det kan være meget forskelligt hvad der indgår. Det kan være gamle møbler, service, bøger, malerier, nips, legetøj, køkkenudstyr. Møblerne bliver – under ledelse af værkstedsleder Anette – repareret og flere ting shines op og får et helt nyt og mere indbydende design. Det sker typisk i samarbejde med eleverne. Flere af møblerne i cafeen stammer i øvrigt også fra genbrugspladsen.
Genbrugspladsen bakker op
Medarbejderne på genbrugspladsen er en meget god samarbejdspartner, der opfordrer borgerne til at aflevere brugbare ting i skuret og samtidig holder øje med, at det kun er Grennessminde, der henter tingene. Flere af dem har i øvrigt været på besøg på Grennessminde og set hvordan de ellers kasserede ting stråler. Leena, der egentlig er uddannet gartner, har et særlig kreativ åre og sørger for at varerne altid står præsentabelt og at man som gæst ikke møder de samme ting hver gang.
Også kunderne i cafeen har taget godt imod at cafeen også er en genbrugsbutik. Siden de startede i eftersommeren 2022 har der været et stigende salg. I forbindelse med et nyt økonomisystem vil de sørge for at få synliggjort hvor meget genbrugssalget bidrager til stedets økonomi.
vinder-vinder-vinder-vinder
Genbrugsaktiviteten går over hele året. I vinterhalvåret lukkes halvdelen af cafeen ned og så kan eleverne og medarbejdere koncentrere sig om at få gjort noget mere ved tingene så de repareres, males og pudses op.
Der er altså tale om en fire gange vinder-historie: kasserede ting får nyt liv, kursisterne får et tættere forhold til ressourcer og genbrug, en fleks-medarbejder får et meningsfuldt job og Grennessminde får en ekstra indtægtskilde.
Læs mere her www.gminde.dk
Historien 78. Mindre bolig – mere fællesskab
Mindre bolig, men mere fællesskab. Det er tankegangen bag «Plushusene» der ligger i Nærheden i Hedehusene. De kalder det for Fremtidens bæredygtige bofællesskab, for der er tænkt meget i vedligeholdelsesfrit byggeri og energibesparelser, der kan mærkes.
Her er der 139 lejeboliger – etageboliger og rækkehuse. Boligerne er ikke så store. De mindste er 60 – de største er 110 m2 (dem er der kun 18 af). Men til gengæld er der ikke sparet på alt det ude omkring boligen. De blev indviet i 2019. Målgruppen er børnefamilier og +55.
Der er lidt af hvert
Der er et fælleshus/festsal på 650 m2, en stor spisesal til 80 mennesker med tilhørende produktionskøkken. Her kan beboerne – efter at være blevet instrueret i brugen – på skift stå for madlavning.
Der er fittnesrum med løbebånd, cykler, håndvægte mv. Et atelier hvor man bl. a, kan tegne og male, der er en multisal med basketkurv, badmintonnet og bordtennisbord. Der er børnerum samt en lounge hvor de voksne kan læse dagens avis. Der er et værksted hvor man kan reparere cyklen eller lave en fuglekasse. Der er en udlånsordning for værktøj så man er fri for at have sit eget. Der er et stort fælles orangeri og højbede. Der er endda også en delebilsordning med elbiler. Endelig er der 3 gæsteværelser så man kan have overnattende gæster uden selv at skulle have et ekstra værelse.
Et bevidst valg
En af beboerne er Jens Wiene, som – sammen med sin kone Marianne – bevidst har opsøgt stedet. De boede før i Gentofte.
– Når vi har lejet os ind her er det netop fordi vi søger fællesskabet. Ingen af os har lyst til – på vores gamle dage – at sidde isoleret i et stort hus. Vi har bevidst søgt et sted hvor generationer er blandede. Det er altså ikke et seniorfællesskab.
Vi er en del af et fællesskab men vi kan også til hver en tid søge tilbage til vores lejlighed og være os selv. Der er et meget fint fællesskab her og vi nyder at kunne mødes med andre i f. eks. den store spisesal eller ude på terrassen.
Prisen på lejligheden svarer vel nogenlunde til hvad vi ellers skulle betale for en lejelejlighed i den standard. Energiforbrug er meget lavt – vi har 80 m2 og betaler samlet ca 700 pr måned for al vores forbrug.
Modtræk til ensomheden
Plushusene kan ses som et boligmæssigt modtræk til singlelivet og ensomheden.
Der er p.t. seks Plushuse i Danmark og der forventes yderligere opført 10—12 Plushuse-bofællesskaber i Danmark med i alt ca. 2000 boliger. De vil blive placeret i naturskønne omgivelser i udkanten af større byer. Bebyggelserne miljøcertificeres efter DGNB-standard på guld niveau.
Man kan læse mere om det på www.plushusene.dk
Historien 77. Gode naboer – lys i mørket
På billedet: Hanne (t.v.) og Irina Bjørnø
Gode og hjælpsomme naboer er altid en positiv historie. Dem er der heldigvis mange af. Vi bringer en her erfaret af Irina Bjørnø fra Sengeløse.
I januar i år kom jeg meget uheldigt afsted på min sædvanlige gåtur i Sengeløse Naturpark Den sti som jeg betrådte var endnu ikke færdiggjort, men der var ingen tegn på, at det var farligt, at færdes der.. Jeg gled og faldt ned. På vejen ned i bunden af den tidligere grusgrav ramte jeg et par sten, og derfor blev hud i mit ansigt revet af.
På en eller anden måde lykkedes det mig at rejse mig op og gå hjem. Det tog mig 2—3 timer. Derhjemme indså jeg, at jeg ikke kunne klare situationen alene og forsøgte at få hjælp fra forskellige venner, men ingen kunne.
Jeg var fortvivlet og min bevidsthed var uklar – jeg havde en alvorlig hjernerystelse på det tidspunkt. Jeg rensede skidtet på køkkengulvet og begyndte at ringe til mine naboer. For mig det var grænseoverskridende at forstyrre mine naboer i en velfortjent weekend, men det var ikke andre udveje. Og der skete et mirakel! Mine gode naboer kom mig til undsætning.
Ücretsiz ön izlemeyi tamamladınız.