Cilt 145 sayfalar
Notos 59 - Eleştiri
Kitap hakkında
• Roland Barthes: “Edebiyat dışında bir şey öğretilmemeli.”
• Yazarın Fırçası: Jack Kerouac, Lawrence Ferlinghetti, Allen Ginsberg
• Georges Perec: Kitap Düzenleme Yöntemi ve Sanatı Üstüne Kısa Notlar
• Virginia Woolf: Androjen Zihin
Edebiyatımızın önde gelen dergilerinden Notos, Ağustos-Eylül, 59. sayısında Eleştiri – Edebiyat Nasıl Okunur? konusuna yöneliyor. Ne kadar çok kitap satıldığı ve ne kadar çok okunduğu değil de, nasıl okunduğu sorusunun asıl soru olduğu bir dönemdeyiz. Nitelikli okuma biçimlerinden uzakta olmak önemli bir sorunsa, edebiyatımızın bir dizi sorununu açıklamak da kolaylaşır. Bu sorunu çözmeden yeni bir sıçrama yapmak neredeyse olanaksız. Edebiyat metinleri nasıl okunur? Soru okurları da, yazarları da ilgilendiriyor. Dosyada Orhan Koçak, Behçet Çelik, Semih Gümüş, Oğuz Demiralp, Savaş Kılıç, James Wood, Maurice Blanchot ve Walter Benjamin’in yazıları yer alıyor. Ayrıca Orhan Pamuk, Murat Gülsoy, Gürsel Korat, Cem Akaş, Nilüfer Kuyaş ve Murat Yalçın da bir edebiyat metnini nasıl okuduklarını, okuma ritüellerini ve okuma biçimlerini değiştiren yazarlardan söz ediyor. Ayrıca dosyada Semih Poroy ve Tan Oral’ın çizimleri yer alıyor.
Notos’un bu sayısının ilk söyleşisi Roland Barthes ile edebiyat eğitimi üstüne. İkinci söyleşisi ise Türkçeden Kana Bulanmış Sakal kitabıyla bilinen Brezilyalı yazar Daniel Galera ile.
Bir Yazarın Seçtikleri bölümünde Meltem Gürle okumasını zorunlu gördüğü kitapları; Ömür İklim Demir de en çok etkilendiği yazarı nedenleriyle birlikte Notos’a anlatıyor.
Mustafa Orman ve Semra Bülgin kısa sorulara kısa yanıtlarla kendi yazarlık serüvenlerini ve yayımlanan son kitaplarını anlatıyor.
Notos’un bu sayısında öyküleriyle yer alan yazarlar: Thomas Ligotti, Neslihan Önderoğlu, Muzaffer Abayhan, Nazlı Karabıyıkoğlu, Kemal Çavuş, Çiğdem Aldatmaz, Ömer Arslan, Erkmen Özbıçakçı.
Notos Ağustos-Eylül 2016, 59
Türler ve etiketler
Yorum gönderin