Kitabı oku: «Viure Fàcil»

Yazı tipi:

VIURE

FÀCIL

VIURE

FÀCIL

67 Pràctiques

per aprendre a cuidar els nostres infants

Esther Masdeu

















TÍTOL: Viure fàcil. 67 pràctiques per aprendre a cuidar els nostres infants.

AUTORA: Esther Masdeu©, 2021

COMPOSICIÓ: HakaBooks - Optima, cuerpo 12

DISSENY COBERTA: Hakabooks©

IL·LUSTRACIÓ COBERTA: Hakabooks©


EDICIÓ I CORRECCIÓ: Tu voz en mi pluma

1ª EDICIÓ: octubre 2021

ISBN: 978-84-124670-0-0

HAKABOOKS

08204 Sabadell - Barcelona

+34 680 457 788

www.hakabooks.com

editor@hakabooks.com

Hakabooks

Queden prohibits, dins dels límits establerts per la llei i sota les disposicions legalment previstes, la reproducció total o parcial d’aquesta obra per qualsevol mitjà o procediment, ja sigui electrònic o mecànic, el tractament informàtic, el lloguer o qualsevol forma de cessió d’ l’obra sense autorització escrita dels titulars de drets d’autor.

Tots els drets reservats.

PRÒLEG

En moments d’inquietud, solitud o patiment, la possibilitat de ser feliç sembla una utopia. Perllongar aquesta situació tindrà greus conseqüències per a mi i per a les persones que m’envolten. Com més aviat pugui superar aquesta circumstància, abans podré obtenir millors resultats. Qüestionar-me qui soc, cap on vaig o quins canvis cal fer en el meu interior per reprendre el lideratge de la meva vida no ha de ser una utopia. Com diu l’Esther Masdeu en aquestes pàgines: «Viure fàcil és una possibilitat que està a les mans de cadascú».

La manera com pensem la realitat i ens pensem a nosaltres mateixos pren una gran rellevància a l’hora de fer-nos més o menys fàcil la nostra vida. Cal ser conscients del nostre diàleg interior, de quina manera ens parlem i amb quina finalitat ens diem el que ens diem.

Quan l’Esther em va fer l’honor d’encomanar-me aquest pròleg em vaig sentir molt honrada: que una exalumna em fes aquest encàrrec em va omplir el cor de felicitat. Especialment pel vincle que compartim, ja que les dues som mestres. Goso dir que compartim una visió molt semblant de l’ésser humà com una criatura capaç d’aprendre, estimar, crear i gaudir d’una vida amb sentit. Un ésser humà vulnerable que necessita empatia, comprensió i tracte respectuós, digne i just. El nostre amor per l’educació, la importància que donem a la maduració emocional, i que ens agraden les persones, ha creat entre nosaltres un lligam especial, i diria que fins i tot una certa complicitat.

Tornant al tema del diàleg interior que mantenim amb nostres mateixos, entenc que les preguntes que ens fem han de néixer de la curiositat i no pas del judici, han de cercar la nostra veritat i no el que sempre se’ns ha dit; cal que cerquin el positiu de cada situació i que ens engresquin a trobar solucions que ens facin avançar i ens enriqueixin, a nosaltres i a la comunitat de la qual formem part. Preguntes senzilles i alhora profundes que requeriran coratge i valentia per a ser respostes. Audàcia per afrontar la veritat, per no ser vençuts pel desànim ni confinar-nos en la queixa. Preguntes que ens retornin el protagonisme i ens facin conscients que tenim el poder interior per canviar la manera d’interpretar i viure la situació actual.

Existeixen molts i diversos camins per aconseguir experimentar la felicitat —entesa com un estat natural de les persones que saben gaudir d’una vida plena, bona i significativa—, i un d’ells és la proposta que ens fa l’Esther en aquest llibre: fem-ho fàcil. No compliquem el que no cal complicar, acostem-nos a les nostres experiències vitals des de l’amor, l’alegria, l’agraïment, la generositat i la bondat. En quins moments som capaços de connectar amb la felicitat? Què omple de significat la teva vida? Què et fa la vida més planera? Com contribueixes a generar felicitat en el teu entorn personal, familiar o laboral?

Podem ser feliços desenvolupant competències que treguin els nostres millors sentiments i que connectin amb els nostres valors, com per exemple el bon humor, l’alegria, l’entusiasme, l’entrega, la creativitat, la serenor, la pau, l’optimisme, l’esperança, la tranquil·litat o la gratitud.

Una de les accions que fan més fàcil la meva vida és enfocar-me en una brúixola que marqui el meu nord: allò que faig té a veure amb mi? Estic posant algun talent al servei de la comunitat? Em satisfà el que estic sentint, pensant i fent? La meva actitud és constructiva? El que faig m’omple d’energia positiva? Si la resposta és positiva em dic: endavant. Si la resposta és negativa, reviso què m’està allunyant de ser qui vull ser i de fer la meva vida més fàcil.

Cadascú de nosaltres posseïm fortaleses que ens fan únics i especials, que ens aporten satisfaccions cada dia de la nostra vida, en tots els nostres àmbits d’actuació. Quan posem les nostres qualitats personals al servei d’alguna causa que ens transcendeix, carreguem de sentit la nostra vida i tot es fa possible. Al meu entendre, viure una vida fàcil no representa eludir les frustracions inevitables al fet d’existir i ser; tampoc es tracta de negar realitats que no ens agraden ni d’evitar afrontar reptes complexos. Segons em diu la meva experiència, el més important és confiar en la nostra capacitat d’aprendre a recuperar-nos i connectar amb allò que realment treu el millor de nosaltres mateixos. Entenc que la felicitat té a veure amb el domini personal (dominar el nostre caràcter) i amb la responsabilitat (fer-nos responsables de les nostres decisions). Per aconseguir connectar amb la plenitud, la pau, l’alegria i la riquesa interior, ens caldrà enfocar-nos en certs aspectes que requereixen la nostra atenció: el propòsit que ens guia, la passió que ens mou a l’acció, els pensaments positius i les ganes de viure, no només sobreviure. En poques paraules, es tracta de connectar amb l’aquí i l’ara.

Si assolim aquestes fites —dominar la nostra ment, tenir un propòsit que ens complagui i doni sentit a allò que fem—, si ens fem responsables de la nostra evolució constant, si ens comprometem amb el temps de vida que se’ns ha donat, si aportem desinteressadament el nostre suport als altres, significa que estem invertint en el nostre domini personal i liderant-nos per superar les crisis que apareixeran en el nostre esdevenir quotidià. En el nostre interior hi ha un gran tresor, no el desaprofitem!

Si com a éssers humans ens caracteritza el fet de poder aprendre, caldran persones com l’Esther, que ens transmetin els seus coneixements fruit de l’experiència, per poder fer el recorregut de les nostres vides amb passes més fàcils. El que aquest llibre ens transmet està escrit amb unes grans habilitats pedagògiques, com no podia ser d’altra manera. Ara ens caldrà practicar amb constància, per tal d’integrar-ho plenament a les nostres vides i assolir un domini complet.

Esther Masdeu escriu com parla i com ensenya —amb una gran empatia i sensibilitat—, agafant cinc eixos principals per arribar a copsar de manera holística el fet de viure: el cos i el seu tracte respectuós, l’energia que cal fer conscient, la importància del desenvolupament de la intel·ligència emocional, el domini de la nostra ment i la possibilitat de ser en la nostra essència. Eixos i maneres d’estar i ser que porta veritablement integrats en ella. És un llibre clar i didàctic que no admet una lectura en diagonal; ans al contrari, ens fa reflexionar per comprendre el que implica ser persones amb humanitat. Aquest llibre que ara teniu a les vostres mans és un tresor que us ajudarà a millorar cada dia com a individus i com a membres dels col·lectius dels quals formeu part.

Hermínia Gomà Quintillà

Barcelona, abril 2021

INTRODUCCIÓ

Us dono la benvinguda i us convido a passejar per les pàgines d’aquest llibre. Un llibre que he pogut escriure gràcies a una aturada, entre voluntària i forçosa, de la meva vida laboral durant el curs 2019-2020. Des de la calma, he pogut anar endreçant el munt de reflexions i aprenentatges que he anat experimentant al llarg dels anys i que, a més de portar-me a fer canvis, també han anat donant sentit a tot el que jo era i feia, tant en l’àmbit personal com laboral.

El fet de no atendre les diferents parts del meu ésser em desequilibrava; el canvi va esdevenir quan vaig adonar-me que no podia posar l’atenció només en la part mental de la meva persona. Aleshores vaig veure clar el sentit d’escriure el que us trobareu en aquestes pàgines. I ho faig amb una intenció alliberadora i pedagògica de compartir-vos —des de la meva experiència i amb humilitat i amor— la meva vida viscuda, el meu saber; tot el que a mi m’ha ajudat a trobar l’equilibri i ser on soc ara: en l’amor, la pau i la plenitud.

Abans de començar, permeteu que em presenti. Soc l’Esther, una persona altament sensible que viu una vida plena i amb sentit. Soc la gran de quatre germans i sé el que és viure un trencament familiar dolorós. Comparteixo vida amb el meu primer amor d’adolescència; som pares de dues persones excepcionals. També soc mestra d’educació especial i una coach que acompanya persones des del cor; des de sempre he tingut clar que aquesta era la meva vocació: el servei a les persones és la meva passió. Tots tenim un passat i un present; ens defineixen unes qualitats i unes capacitats, i conformem la nostra història segons l’edat i la intensitat amb què vivim o ens va la vida. Tot explica qui som.

Si miro enrere, m’adono que la vida, tant en els èxits com amb els entrebancs, ha estat generosa amb mi; m’ha anat posant les coses cada cop més fàcils per aconseguir els meus somnis. Amb la perspectiva del temps tot lliga. La vida no m’ho va posar fàcil quan no vaig entrar a Belles Arts, però em va guiar cap a Magisteri, i allà va honrar-me amb dues matrícules d’honor en dues assignatures significatives dels meus talents: Diagnòstic i Orientació, i Pedagogia. Quina gran revelació! Em sento feliç d’aquests reconeixements. Ara sí! Molts venim d’una criança on no se’ns han reconegut gaire els èxits, ni hem treballat l’autoestima ni la intel·ligència emocional; per tant, amb el permís dels meus pares (a qui adoro) i els mestres de la meva infància (que ho feien el millor que sabien amb els mètodes i la pedagogia d’aleshores), m’agrada reconèixer els meus èxits. I tant! Per què no?

He acabat tenint èxit en allò que la vida m’ha atorgat com a capacitats i talents. És la confirmació del que, com a mestra, em surt de dins: l’ànim i el reconeixement de l’altre des de l’amor i l’acompanyament amable, siguin quines siguin les circumstàncies de la persona que tinc al davant. A vegades no importa quina és la casuística o la forma; el que importa és la persona, el fons. Aquell «tu vals per a alguna cosa!». Ets valuós només pel fet de ser qui ets.

La meva referència més propera són els miracles que produeixen les sessions de reforç i suport a alumnes amb dificultats. Escoltant-los des d’on ells són i acompanyant-los en l’assoliment de petites fites, els encoratgem dins les possibilitats que tots tenim. Perquè tots som únics, irrepetibles i valuosos, i tenim un tresor dins nostre.

L’amor infinit i profund als infants, als joves, a totes les persones, siguin quines siguin, és el que em mou en el meu dia a dia, i el sentit de la meva vocació de servei. Però va arribar un moment en què aquesta vocació es va debilitar i va emmalaltir; quan em vaig adonar que a l’escola les coses es podien fer millor, perquè només omplíem els infants de continguts i ens descuidàvem de tot allò que conforma el ser de les criatures, totes les altres parts de què parlo en el llibre. I és gràcies al fet d’adonar-me que havia de cuidar primer tota la meva persona, que he pogut escriure-ho i compartir-ho. Tots tenim un nen interior que hem de reconèixer, guarir i estimar incondicionalment. I per sentir-lo sa i en pau, ell mateix ens porta records, ens confronta i ens posa en situacions que hem de resoldre per estar bé.

Beneïda aturada per cuidar-me i curar el meu ésser. Des d’aquest lloc puc dir-te, tant si ets petit com gran, que viure des de l’amor és el regal més bonic que un mateix es pot fer. Espero que us sentiu identificats i reconfortats mentre llegiu. I que el llibre també faci servei als més petits de casa, que ens empenyen i, sovint, ens fan de mirall; qui em coneix bé sempre m’ho sent dir: són els nostres grans mestres.

1

EL COS.

LA CRIANÇA RESPECTUOSA DEL COS

El teu cos és temple de la naturalesa i de l’esperit diví.

Conserva’l sa, respecta’l, estudia’l;

concedeixi-li els seus drets.

Henri-Frédéric Amiel

Començo a escriure aquest capítol justament el dia que una de les meves millors amigues ha estat àvia. Néixer, el miracle de la vida. En néixer, totes les persones som miracles. Som a partir del cos que veiem, el de l’altre o el nostre. Aquest petit que ha arribat avui al món omple de felicitat a les persones que ja l’estimaven abans de veure’l, a les que l’han ajudat a sortir, i a les del voltant que des de diferents vincles l’esperàvem, també; és un nou ésser a qui donem la benvinguda. Néixer, sortir a la llum, brotar, originar-se; paraules totes que evoquen un inici ple de joia. Néixer és màgia pura, per totes les oportunitats que s’esdevindran, tant per al nadó com per a qui estarà al seu costat.

El primer que som és un cos físic. A l’escola se’ns ensenya com funciona l’anatomia bàsica: les parts del cos, l’aparell digestiu, l’aparell reproductor, els cinc sentits, i, algun cop, fem classe al laboratori i analitzem algun òrgan animal; però no se’ns ensenya el coneixement necessari per tenir cura d’aquest temple meravellós i perfecte que ens acompanyarà tota la nostra vida. Perquè, com una planta a què hem de procurar claror i aigua, el nostre cos també requereix atencions per poder sobreviure. I això ens ho haurien d’ensenyar, les persones que en saben, també a les llars i a les escoles, perquè del nostre cos ens n’hem d’ocupar nosaltres.

Venim al món amb aquest regal tan preuat. I, i si ho pensem bé, potser tenim més cura de qualsevol aparell de casa abans que del nostre cos; un temple sagrat que tots portem de sèrie. Que sí, que el rentem, el pentinem, fins i tot l’empolainem; però li donem les atencions de descans i calma que necessita?, li procurem exercici físic per mantenir una energia vital saludable? I tantes altres atencions que ignorem o se’ns escapen.

Actualment, el concepte de criança respectuosa està de moda, sobretot si posem la mirada a l’escola; però si mirem l’escola que requereix el nostre cos, l’ensenyament de casa nostra, l’aprenentatge que ens apliquem nosaltres mateixos, veurem que de respectuosa en té poc, i de criança —en el sentit amorós de la paraula— tampoc no gaire. Per això cal revisar bé aquest concepte, per adonar-nos com el podem millorar.

El primer que necessitem en arribar a aquest món és el cos (com el d’aquest infant que avui s’estrena a la llum), és un espai sagrat que se’ns atorga i al qual hem de procurar-li una cura exquisida —com aniré insistint—. Per això relaciono el concepte criança amb la infància, amb la criatura que creix a través de les diferents etapes de la vida. I respectuosa perquè tot té el seu procés, i a cada moment li pertoca una fase de l’evolució.

La vida, ens agradi o no, segueix unes lleis que són les que són. Jo, de petita, ja m’imaginava gran i sent mare de família, però encara no em tocava. Havia de passar les diferents etapes de creixement. Tenia pressa per fer-me gran! Us sona? Ara ja no puc tornar enrere, i després de prendre el sol, riure, plorar i viure amb passió, he d’acceptar que la vida m’ha marcat el rostre amb algunes arrugues que vull saber d’on venen i què dibuixen cadascuna d’elles.

Avui dia, sabent el que sé, entenc moltes situacions viscudes des d’una criança poc respectuosa del meu cos que m’han portat a no trobar-me bé. I estic segura que molts de vosaltres, si hi penseu, recordareu experiències pròpies i n’extraureu teories —perquè segur que n’hi ha hagut— de bones i males pràctiques amb aquest cos que la vida us ha regalat; de vegades no calen els consells mèdics o d’experts, perquè nosaltres mateixos podem arribar a conclusions, i som els mateixos experts.

Hi ha abundants exemples amb què ho podem il·lustrar: si prenem massa el sol, la nostra pell s’enrogeix i fins i tot ens podem arribar a cremar; si ingerim massa sucre, ens podem sentir lents, cansats, ens poden sortir granets, inclús ens pot minvar la lucidesa mental; i si bevem begudes alcohòliques, més tard o més d’hora ens disminuiran els reflexos i ens trobarem malament. Passen coses semblants si respirem aire tòxic, prenem substàncies nocives, medicació en abundància, o si mantenim relacions que no volem.

Sense adonar-nos podem fer patir el nostre cos, maltractar-lo i, en casos extrems, posar en perill la seva supervivència. Per això hem de fer-nos conscients des de ben petits de la importància de respectar-lo i vetllar per la seva cura, perquè és el mitjà que ens permet viure; el vehicle del qual ens servim per passar per les diferents etapes vitals: naixem, creixem, ens podem reproduir, i morim. En totes elles adquirim aprenentatges, i com més aviat apliquem les diferents accions d’amor i respecte, menys remeis caldrà posar-hi.

No som responsables de tot el que ens succeeix, però sí de com ho encarem. Una de les grans pors de què ningú se n’escapa és la mort; per tant, primer siguem conscients d’allò sobre el qual sí que podem incidir quan parlem de vida: la cura del nostre cos. Repassem, doncs, quines són les actuacions bàsiques que podem fer per cuidar-lo. M’hi acompanyes?

1.1. Respiro

1.1.1 RESPIRAR LA VIDA

En respirar la vida, em veig a mi mateix com l’aigua quieta.

En exhalar, reflexiono les coses com són.

Thich Nhat Hanh

M’emociono en recordar les carones dels meus dos tresors quan van néixer i van arrencar a respirar. Dic arrencar perquè durant el temps que som al ventre de les mares, la placenta fa les funcions dels pulmons, que no funcionen talment com ho faran a l’exterior. Fora, en sortir a la llum, respirem la vida per primera vegada.

Respirar és un acte necessari per viure. Si no respirem morim. Respirar i viure van de la mà. Respirar ens nodreix i ens ajuda a créixer, perquè mentre som vius mai deixem de fer-ho.

Les cèl·lules del cos necessiten l’energia que obtenen a través de la respiració per mantenir-se vives. Així, l’organisme incorpora oxigen (O2) en inhalar, i allibera diòxid de carboni (CO2) en exhalar. Un ball amunt i avall. Si observem la respiració genuïna dels nadons mentre dormen, i posem suaument la nostra mà sobre el seu abdomen, comprovarem que ho fan amb un ritme compassat i connectarem amb la pau de la seva respiració en calma. Respiren talment com ho hauríem de fer sempre els adults; l’aire els entra per les dues vies: els dos foradets del nas i la boca. A mesura que ens anem fent grans, deixem de fer-ho així i desaprofitem la capacitat pulmonar i abdominal per respirar en profunditat. Si poguéssim sortir del nostre cos i observar la nostra respiració des de fora, ens adonaríem que en algun moment s’atura, es bloqueja, i no arriba al fons del nostre potencial. Ser conscients d’això és el primer pas per poder fer alguna cosa al respecte.

Es diu que la manera correcta de respirar és inspirar pel nas i espirar per la boca. Però segons les diferents situacions i pràctiques això pot variar; hi ha qui només respira pel nas o qui només respira per la boca; en aquest últim cas, podem patir dificultats i acabar esgotats. El millor és que l’aire entri i surti lliurement per les dues vies.

Hem d’evitar funcionar només amb la respiració toràcica, i anar augmentant el temps de la respiració abdominal. Fes-te conscient de com l’aire entra pel nas, travessa la tràquea i omple els pulmons distenent l’abdomen; després, deixa sortir aquest aire lentament per la boca, i observa com es buiden els pulmons i es contreu l’abdomen; per tornar a començar de nou el cicle. Mirem-ho, observem-ho, si més no per reaprendre, practicar i ser conscients de com ho fem. No respirem a mitges, no visquem a mitges. Respirar és l’acte més important de la nostra vida, i sovint se’ns oblida aprofitar-lo al nostre favor. Respirar bé comporta beneficis per al nostre organisme, tant físics com mentals i emocionals.

De vegades, el primer que diem a algú que s’esvera o es posa nerviós es «respira!» o «compta fins a deu i fes tres respiracions profundes». Però ja sabem com hem de fer aquestes respiracions? Algú ens ho ha ensenyat? Hauríem d’aturar-nos a prendre consciència de la manera com respirem.

Les darreres investigacions en neurociència, les aportacions del mindfulness i tot el que fa referència a viure amb consciència, ens ajuden a posar llum a aquest com, per reaprendre a fer-ho, sobretot els adults, perquè de petits ja en sabíem, però molts ho hem desaprès.

Sí, naixem i el primer que fem és arrencar a respirar per viure. I, si en som conscients, la respiració ens ajudarà a calmar-nos en situacions d’estrès, a pujar les muntanyes més altes si ens entrenem, a bufar les espelmes del nostre aniversari, a xiular, a potenciar els sentits de l’olfacte i el gust, i, també, a expulsar les toxines del nostre cos quan emmalaltim. En definitiva, val la pena aturar-nos, revisar la nostra respiració i fer-nos-en conscients per poder millorar-la.

1.1.2. quan el món ofega. on és l’aire?

Respirar lentament és com una àncora enmig

d’una tempesta emocional:

l’àncora no farà que la tempesta se’n vagi,

però et mantindrà ferm fins que passi.

Russ Harris

Respirar és el que ens permet viure i mai deixem de fer-ho; però si parem atenció i ens hi enfoquem una estona cada dia, ens adonarem del benestar que ens aporta. Quan et llevis, agraeix cada matí el bon funcionament del teu aparell respiratori —que et permet ser— i gaudeix, present i amb consciència, de l’acte que et regala vida: la teva respiració.

Hi ha situacions, però, que ens interrompen el benestar de la nostra respiració compassada. La seva causa pot ser física, psíquica o ambiental; pot ser que estiguem fent un sobreesforç, que hàgim rebut una mala notícia o que ens afecti la contaminació ambiental. Aleshores, pot ser que la respiració costi, que s’entretalli, que no arribi fins al fons, que es faci pesada o ràpida, o que ens faci mal, i podem sentir que ens falta espai on albergar tot l’aire que ens entra i que necessitem. Per a les persones fumadores això pot ser habitual, per això és molt important fer pedagogia de bons hàbits perquè els nens adquireixin un sentit crític que els permeti decidir en clau de benefici i no de perjudici. A més, per a les persones amb patologies respiratòries, aconseguir una respiració que els aporti benestar passa per l’administració de diferents fàrmacs, inhaladors o concentradors d’oxigen.

Davant de la necessitat que l’aire que respirem sigui el més beneficiós possible i que la nostra respiració sigui tranquil·la i compassada, quan ens trobem davant d’alguna d’aquestes situacions haurem d’aturar-nos, connectar amb nosaltres mateixos i cercar la causa que afecta la nostra respiració per poder aplicar-nos el remei adient. Si invertiu a respirar bé, el benefici serà permanent.

Com que aquest llibre és compartit, us convido a practicar junts (infants i adults) la respiració. (Per a les activitats que anireu trobant al llibre, us pot ser útil un quadern de pràctiques on anar anotant les vostres experiències, fer dibuixos, graelles o esquemes. És un recurs interessant per complementar la lectura i les pràctiques del llibre.)

₺183,35

Türler ve etiketler

Yaş sınırı:
0+
Hacim:
257 s. 79 illüstrasyon
ISBN:
9788412467000
Yayıncı:
Telif hakkı:
Bookwire
İndirme biçimi: