Eteri Yağlar – Sağlığınız Ve Güzelliğiniz Için

Abonelik
0
Yorumlar
Parçayı oku
Okundu olarak işaretle
Eteri Yağlar – Sağlığınız Ve Güzelliğiniz Için
Yazı tipi:Aa'dan küçükDaha fazla Aa

Eteri yağlar
sağlığınız ve güzelliğiniz için
Bölüm 1

Tarafından yazılmıştır

Lyudmila Ananieva

Çevirmen

Shahista Rakhimova

Telif hakkı

Telif hakkı © 2017 Lyudmila Ananieva

Her hakkı saklıdır.

Bu e-kitap yalnızca kişisel zevkiniz için lisanslıdır. Bu e-kitap satılamaz veya başkalarına verilemez. Bu e-kitabı başka biriyle paylaşmak isterseniz, paylaştığınız her kişi için lütfen ek bir kopyasını satın alınız. Bu e-kitabı okurken ve satın almadıysanız, lütfen kendi yasal kopyasını satın alınız. Bu yazarın eserlerine saygı gösterdiğiniz için teşekkür ederiz.

İçindekiler

Kuver

Giriş sayfası

Telif hakkı

Genel özellikler

PORTAKAL

FESLEĞEN

BERGAMOT

VANİLYA

KEDİOTU (VALERİAN)

KARANFİL (KARANFİL AĞACI)

SARDUNYA

GREYFURT

YASEMİN

YLANG-YLANG (AROMATİK ASYA AĞACI)

ZENCEFİL

SEDİR AĞACI

LAVANTA

BUHUR

LİMON OTU

LİMON

MANDALİNA

NANE

KÖKNAR

PALMAROSA

BİBERİYE

SANDAL AĞACI

ÇAY AĞACI

ADAÇAYI

SITMA AĞACI

Teşekkür ederim

Genel özellikler

Eteri yağlar, ruhsal durum ve sağlığa yararlı kokulardır, fakat, bunun yanı sıra, eşi benzeri olmayan, tedavi edici, tıbbi özelliklere de sahiptirler. Eteri yağlar, aynı zamanda, iyonlaştırıcı radyasyon, ksenobiotikler ve karsinojenler gibi dış ortamın olumsuz etkilerine karşı vücudumuzun dayanaklık gücünü arttırır, hastalıklardan korur, çevreyi iyileştirir, olumsuz çevre faktörlerine karşı vücut direncini arttırır vs.

Eteri yağlar – konsantre edilmiş çok yoğun maddelerdir. Dolayısıyla, lavanta ve çay ağacı yağları hariç, katkısız ve saf görünüşte hemen hemen hiç uygulanmazlar.

Bütün diğer yağlar belli temel çözücü – (havada yavaşça buharlaşarak, eteri yağlar etkisini arttıran zeytin, badem, avokado, üzüm çekirdekleri vs. gibi) bitkisel yağlar, süt, yoğurt, alkol, şampuan, balsam, krem içinde mutlaka çözülür. Bunun dışında, tuz ile de karıştırılabilir.

Temel çözücü olarak süt, krema, yoğurt, alifatik yağ kaynağı, ayrıca, bal, şarap veya votka da kullanılır.

Eteri yağlar, kozmetoloji açısından büyük önem taşımaktadır. Sebze/meyve yağları aracılığında birçok cilt sorunlarına çözüm bulunabilmektedir. Bakteresidal etkisinden dolayı, cilt, saç ve tırnak bakımı ile ilgili en çeşitli kozmetolojik işlemlerde kullanılmaktadır.

Yaş ilerledikçe, cildimiz daha çok nemlendirilmeye ve beslenmeye, ayrıca, güneş, rüzgâr ve soğuk hava etkisinden korunmaya ihtiyaç duymaktadır. Dolayısıyla, yüz ve vücut cildinin bakımı için yavaş yavaş doğal eteri yağlara geçmekte yarar var. Eteri yağlar hem cilt bakımı, hem çeşitli hastalıkların önlenmesi için yararlı olabilir.

Eteri yağlar, iltihap söktürücü, antiseptik (mikrop öldürücü), temizleyici, nemlendirici, yumuşatıcı ve diğer özelliklerinden dolayı, kozmetoloji alanında uzun yıllardır başarılı bir şekilde kullanılagelmiştir.

Kuru cilt için lavanta, sardunya, gül, ylang-ylang (aromatik Asya ağacı), rezene, biberiye, mercanköşk, yasemin, santal ve pembe ağaçtan alınan eteri yağları temel yağlarla uygunlaştırarak kombinasyon halinde kullanınız.

Kuru cilt için temel yağlar: Avustralya fındığı, jojoba ağacı, badem, kayısı ve şeftali çekirdeklerinden alınan yağlar.

Normal cilt için: lavanta, sardunya, gül, limon yağları temel yağlarla kombinasyon halinde kullanılabilir.

Normal cilt için temel yağlar: Avustralya fındığı, jojoba ağacı, badem, üzüm ve şeftali çekirdeklerinden alınan yağlar.

Yağlı cilt için eteri yağlar: bergamot, tatlı portakal, güve otu, greyfurt, sardunya, limon, lavanta, ylang-ylang (aromatik Asya ağacı), selvi, ardıç, sedir yağları.

Yağlı cilt için temel yağlar: üzüm, kayısı ve şeftali çekirdeklerinden alınan yağlar. Bu yağlar, temel yağlarla uygulandığında, cildin yağ dengesini düzenleyerek, normal hale getirir.

Cilt tipini belirleme:

Kozmetik uzmanları, 5 temel cilt tipini belirler: normal, kuru, yağlı, karma, hassas. Bir cilt tipinin ötekisinden farkı - yağbezlerinin ne kadar sebum salgıladığı, ve yağbezlerinin yüzün hangi alanlarında daha etkili olduğu ile nitelendirilir. Ayrıca, cildin ırsi nem tutma yeteneği de önemlidir.

Cilt tipiniz nasıl belirlenir?

1.Cilt tipinin belirlenmesi için, önce güzelce yıkanması, makyajdan temizlenmesi lazım.

2.Cildinizin birkaç saat makyajsız dinlenmesi lazım.

3.Daha sonra gün ışığında, basit büyüteçli ayna aracılığında dikkatlice inceleyin. Aynada göreceğiniz görüntü, ileride kozmetik ürünlerini seçmenizde kılavuzluk edecektir.


1 Normal Cilt: Gergin ve yağlı olmayan cilt

2 Kuru Cilt: Gerginlik hissi veren cilt

3 Yağlı Cilt: Yağlılık hissi veren cilt

4 Karma Cilt: T-alanı yağlı, çevresi kuru/normal olan cilt

5 Hassas Cilt: Kızarmış, tahriş olmuş, yamalı cilt

Bu kitap size ne öneriyor?

Bu kitap sayesinde aşağıdaki konularda bilgi sahibi olacaksınız:

1. Eteri yağların tıbbi özellikleri ve etki gösteriş şekilleri,

2. Kozmetolojik özellikleri,

3. Eteri yağlarından üretilen ev yapımı kozmetik ürün tarifleri.

PORTAKAL

Portakal eter yağı, sarı veya turuncu renkte, yarı transparan sıvı görünümündedir.

İnsan vücuduna etkisi

Taze ve tatlı portakal aroması her zaman insanlara çekici gelmiş, ve uzun süre tedavi amaçlı olarak da kullanılmıştır. Modern araştırmalar, portakal eteri yağının temel tıbbi özelliklerinin aşağıdaki etkilere sahip olduğunu göstermiştir:

 rahatlatıcı;

 iltihap sökücü;

 mikrop öldürücü;

 bağışıklık uyandırıcı;

 güçlendirici;

 yenileyici.

Bu yağın ağız yoluyla kullanımı aşağıdaki durumlarda yatıştırıcı olarak önerilir:

 bağırsak fonksiyonlarının düzeltilmesi,

 iştah arttırılması,

 atardamar basıncının düşürülmesi,

 metabolizmanın iyileştirilmesi,

 spastik ağrıların azaltılması.

Portakal yağı, günde en fazla 2 kere olmak üzere, 1 bardak herhangi bir içecek sıvıya en fazla 2 damla oranında katılarak tüketilir. Bu oran kesinlikle aşılmamalıdır.

 

1. Portakal eteri yağı anjin, ağız iltihabı ve dentagra durumunda çalkalama; nezle gibi hastalıklarda ise inhalasyon (soluma) yoluyla kullanıldığında çok etkilidir. Çalkalama için 1 bardak suya 1 damla yağ gerekir. Buhar inhalasyonu için ise, 1 bardak çok sıcak suya 3 damla yağ eklenir.

2. Kuru inhalasyon durumunda, 3 damla yağ kuru kumaş veya porselen yüzeye uygulanır. Rahatlatıcı ve iltihap söktürücü özellikleriyle inanılmaz etki gösterir, aromayı soluklamaktan zevk almanızı sağlar.

3. Çoğu zaman portakal yağı, üşütme, grip ve anjin durumlarında, ayrıca, eklem ağrıları, spazm ağrıları ve spastik ağrıları gidermek için vücuda ovalama yoluyla uygulanır. Diş eti ve dişlere uygulanırken, portakal eteri yağı aynı miktardaki herhangi bitki yağı ile karıştırılır. Burun iltihaplanması durumunda, aynı karışımla burun boşluğu da yağlanabilir.

4. Baş ağrısı, üşütme, adet öncesi sendrom durumlarında vücuda masaj yapmak için 1 kaşık temel yağa 3 damla eter yağı eklenir; karışım çocuklara uygulanacaksa (örneğin, sakinleştirici ve dinlendirici masaj olarak), bu durumda 1 tatlı kaşık yağa 3 damla eter yağı eklenir.

5. Eklemlere ovalayarak uygulamak için veya yağlı kompres için 1 damla temel bitkisel yağa 3 damla eteri yağ eklenir.

Uykusuzluk, stres, aşırı heyecan durumlarında, portakal eteri yağının rahatlatıcı ve dinlendirici etkileri, aroma buharının teneffüs edilmesi veya kokulu banyo şeklinde alınması ile daha da artacaktır:

Yağ oranı – beş metre kare alana 1 damla yağ olmak üzere hesaplanır, çocuk odasının tamamına 1-2 damla yağın uygulanması yeterli olur;

Banyo için beş damla yağın tuz, süt, soda veya diğer çözücü maddelerle karıştırılarak küvette uygulanması yeterli olur;


Kozmetoloji alanında portakal yağının uygulanması selülite karşı mücadelede çok etkili bir tedavi sayılır. Diğer yağlarla karıştırılarak, masaj sürecinde (ayrıca, tıpta pülverizasyon adıyla bilinen bir yöntemde), bununla beraber sargılama ve bandajlama gibi kozmetoloji süreçlerinde yaygın bir şekilde kullanılır. Sargılama yönteminde kullanılırken, beş damla eteri yağ 2 kaşık herhangi anti selülit kremine veya su ile krema kıvamına getirilmiş kozmetik çamuruna eklenerek uygulanır. Böyle bir anti selülit karışımı sorunlu alanlara uygulanarak, streç filmiyle örtülerek, birkaç saatliğine bırakılır. Portakal yağı, cilt elastikliğini yeniden canlandırır, ayrıca, sivilce izlerinin emilerek rezorpsiyön edilmesini, doğuştan cilt bozukluğu ve lekelerin temizlenmesini sağlar. Kuru cilt ve kuru saçlara, özellikle kepeklenmeye karşı çok iyi gelir. Bu durumda, krem, maske veya şampuan içine, uygulamadan hemen önce eklenir.

Yüz bakımı için 1 kaşık malzemeye 3 damla yağ oranında kullanılır, bu doz iki kat arttırılabilir.

Portakal yağı, saçlara inanılmaz etki gösterir: uzamasını hızlandırır, kurumasını ve kepeklenmesini önler, parlaklık ve yumuşaklık katar, ayrıca, hafiften tatlı ve hoş bir koku verir. Uzun saçları hayal edenler tarafından sıkça kullanılır, çünkü saç uzamasını stimüle eder.

Portakal yağının uygulama yöntemleri:

 önceden hazırlanmış şampuan veya balsam porsiyonuna 3-5 damla yağ eklenerek, saçlara uygulanır;

 taraklara birkaç yağ damlatarak, aromalı saç tarama şeklinde, saçlara uygulanır;

 saç maskesinin malzemelerinden biri olarak kullanılır (örneğin, bir kaşık tatlı badem yağı, pirina yağı ve portakal yağı karışımı ılıtılır, saçlara uygulanır ve en az yarım saat bekletilir, daha sonra şampuanla yıkanır).

Tırnaklar için

Portakal yağı düzenli bir şeklide tırnak plağı ve tırnakların etrafını çevreleyen deri, yani katiküle uygulanabilir. Böylece, tırnaklar daha güçlü ve daha parlak görünüme sahip olur, kuruluk ve kırılganlıktan korunmuş olur. Alerjinin önlenmesi için, bu süreç, haftada sadece bir kere yapılabilir.

Ellerinizi bir kaşık malzemeyle memnun edebilirsiniz: ılık suya 1 kaşık deniz tuzu ve 5 damla yağ ekleyerek cildinize uygulayın, elleriniz rahatlasın.