Kitabı oku: «El camp periodístic valencià»
CONSELL DE DIRECCIÓ
Direcció científica Jordi Balló (Universitat Pompeu Fabra) Josep Lluís Gómez Mompart (Universitat de València) Javier Marzal (Universitat Jaume I) Joan Manuel Tresserras (Universitat Autònoma de Barcelona)
Direcció tècnica Anna Magre (Universitat Pompeu Fabra) Joan Carles Marset (Universitat Autònoma de Barcelona) M. Carme Pinyana (Universitat Jaume I) Maite Simon (Universitat de València)
CONSELL ASSESSOR INTERNACIONAL Armand Balsebre (Universitat Autònoma de Barcelona) José M. Bernardo (Universitat de València) Jordi Berrio (Universitat Autònoma de Barcelona) Núria Bou (Universitat Pompeu Fabra) Andreu Casero (Universitat Jaume I) Maria Corominas (Universitat Autònoma de Barcelona) Miquel de Moragas (Universitat Autònoma de Barcelona) Alicia Entel (Universidad de Buenos Aires) Raúl Fuentes (ITESO, Guadalajara, México) Josep Gifreu (Universitat Pompeu Fabra) F. Javier Gómez Tarín (Universitat Jaume I) Antonio Hohlfeldt (Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Brasil) Nathalie Ludec (Université París 8) Carlo Marletti (Università di Torino) Marta Martín (Universitat d'Alacant) Jesús Martín Barbero (Universidad del Valle, Colombia) Carolina Moreno (Universitat de València) Hugh O'Donnell (Glasgow Caledonian University, Reino Unido) Jordi Pericot (Universitat Pompeu Fabra) Sebastià Serrano (Universitat de Barcelona) Jorge Pedro Sousa (Universidade Fernando Pessoa, Oporto, Portugal) Maria Immacolata Vassallo (Universidade de São Paulo, Brasil) Jordi Xifra (Universitat Pompeu Fabra)
© Mònica Parreño Rabadan, 2015
Maquetació Inmaculada MesaEdició electrònica
http://dx.doi.org/10.7203/PUV-ALG29-9598-1
Universitat Autònoma de Barcelona
Servei de Publicacions
08193 Bellaterra (Barcelona)
sp@uab.cat http://publicacions.uab.es ISBN 978-84-490-4859-3
Publicacions de la Universitat Jaume I
Campus del Riu Sec
12071 Castelló de la Plana
publicacions@sg.uji.es http://www.uji.es/publ/ ISBN 978-84-15444-18-3
Universitat Pompeu Fabra
Departament de Comunicació
Roc Boronat, 138
08018 Barcelona
http://www.upf.edu/decom/publicacions/aldeaglobal.html
Publicacions de la Universitat de València
C/ Arts Gràfiques, 13
46010 València
publicacions@uv.es http://puv.uv.es ISBN 978-84-370-9598-1
Primera edició en paper: gener de 2015
Qualsevol forma de reproducció, distribució, comunicació pública o transformació d'aquesta obra només pot ser realitzada amb l'autorització dels seus titulars, llevat d'excepció prevista per la llei. Dirigiu-vos a CEDRO (Centro Español de Derechos Reprográficos, www.cedro.org) si necessiteu fotocopiar o escanejar fragments d'aquesta obra.
Als meus pares
El paper del professional ha estat mistificat des dels seus orígens: primer es tractà de fer-li creure que era un agent històric de primera categoria que podia desfer governs i prestigis a la babalà […], després el professional ha estat bruscament tret de la sala de festes per a ser introduït en el temple, on les voltes d'arestes multipliquen els ecos de les veus que l'imbueixen del caràcter sacerdotal de la seua missió d'oca lligada a la sort de la pantalla del seu processador de textos.
MANUEL VÁZQUEZ MONTALBÁN,
La palabra libre en la ciudad libre
Índex
PRÒLEG, Josep Lluís Gómez Mompart
OBERTURA
PART I
EL CAMP PERIODÍSTICI ELS PROFESSIONALS DE LA INFORMACIÓ
Capítol 1. Estructura mediàtica i impacte de la societat de la informació
L'estructura mediàtica
La publicitat
Les polítiques culturals i la seua incidència econòmica
El paper dels mitjans en la societat: formació del sistema comunicatiu valencià
Els eixos dels canvis de la societat de la informació
Característiques dels nous mèdia
Capítol 2. La investigació sobre el periodisme i els periodistes
Els estudis sobre la professió i els professionals
La recerca del camp periodístic a Espanya
La recerca sobre els professionals de la informació
Capítol 3. Els periodistes davant dels reptes de la professió
La flexibilitat i la precarietat laboral en temps de crisi econòmica
El professional de la informació
El periodisme i els periodistes al País Valencià
Els canvis en la pràctica: implicacions de les tecnologies de la informació
L'organització en el treball i la igualtat de gènere
El valor de l'experiència i la formació
Condicionaments polítics i econòmics
Funció social del periodisme
Associacionisme i sindicalisme
Capítol 4. El camp periodístic i l’habitus dels periodistes. La lògica de la pràctica segons Pierre Bourdieu
La lògica de la pràctica
El camp periodístic i l’habitus dels periodistes
La dinàmica del camp i els tipus de capital
PART II
EMISSORS, PÚBLICS I QUALITAT PERIODÍSTICA
Capítol 1. Dels emissors i els públics
Les fonts documentals
La propietat dels mitjans i la concentració empresarial
La premsa escrita: comparativa amb les dades europees i espanyoles
La població lectora de premsa al País Valencià
Difusió de la premsa generalista
Els daltabaixos de l'audiència de la ràdio
La concentració de l'audiència de ràdio
Els usos d'Internet com a mitjà informatiu
L'entorn audiovisual i el fracàs del model de la radiotelevisió pública valenciana
El panorama crític del camp periodístic valencià
Capítol 2. Futur del periodisme i qualitat periodística
Rellevància de l'opinió dels periodistes sobre el futur del periodisme
El descens de la qualitat periodística segons els periodistes
Referències bibliogràfiques
Agraïments
Són poques les paraules per a expressar el meu agraïment als divuit periodistes que van permetre’m entrevistar-los, malgrat el poc temps de què disposen, per a contribuir a la investigació sobre el camp periodístic valencià. Els seus noms romanen en l’anonimat, tal com vam acordar.
Els professors Jesús Alcolea, Josep Lluís Gómez Mompart i Rafael Xambó formen part d’aquell grup reduït de persones que, gràcies a la seua constància en mostrar confiança en el meu treball, m’han animat a arribar al final del projecte i a la redacció d’aquest llibre.
Les dades que em van facilitar la Unió de Periodistes Valencians, l’Asociación de Prensa de Alicante i l’empresa Kantar Media han estat imprescindibles perquè no es troben publicades enlloc. El mateix vull manifestar de la informació que em van procurar el periodista Ezequiel Moltó i la documentalista Adelaida Hervàs: Ezequiel em va enviar l’únic informe que s’ha fet sobre els professionals a la província d’Alacant, i Adelaida em va proporcionar fonts documentals sobre el conjunt del País Valencià.
També vull agrair l’acollida dels membres i companys del Department of Speech Communication, Argumentation Theory and Rhetoric de la University of Amsterdam, dirigit en aquell moment per la Dra. Francisca Snoeck Henkemans, on vaig passar tres mesos preparant part de la investigació que és a l’origen d’aquest llibre.
Pròleg
Aquest era un llibre necessari que calia editar per diverses raons. I per tant, que finalment es publiqui, i en català, és un motiu de satisfacció no només per als responsables de la col·lecció Aldea Global, sinó també per a tots els estudiosos de la comunicació, principalment per la utilitat acadèmica que s’espera que tingui. Però, a més, perquè contribueix de manera efectiva a la divulgació d’una de les aportacions més reeixides del pensament, la del camp periodístic, d’un dels sociòlegs –a més de filòsof i d’antropòleg–més brillants de la segona meitat del segle XX, Pierre Bourdieu (1930-2002).
Tot i que les teories i recerques de Bourdieu són conegudes entre el gremi sociològic espanyol, ho són molt menys entre els investigadors de la comunicació –i encara menys utilitzades–, com es comprova tant en els articles de les revistes especialitzades com en les monografies del mateix àmbit. Tal vegada per dues raons: perquè les noves generacions de comunicòlegs no són lectors de la llengua francesa, sinó de l’anglesa –tenint en compte les poques traduccions a l’abast–, i perquè a les facultats de Ciències de la Informació i de la Comunicació no és un dels autors que s’ensenya a l’hora de parlar de teories de la comunicació, ni tampoc en abordar l’estructura comunicativa. Fins a cert punt és comprensible que Bourdieu no sigui considerat com un teòric estricte de la comunicació, ja que no ho és; però és força inexplicable que no sigui aprofitat a l’hora d’argumentar l’estructuració mediàtica d’un país o el comportament dels periodistes en la pràctica professional.
Justament el camp periodístic i l’habitus, dos conceptes complementaris de les teories bourdianes, són els més adients per comprendre el sistema dels mitjans de comunicació i de les rutines productives dels periodistes. «El concepte de camp de Bourdieu –com bé assenyala Mònica Parreño– [és] una eina molt útil per a l’estudi empíric dels mèdia. Intel·lectualment tan potent com els conceptes d’esfera pública de Jürgen Habermas i d’espai mediàtic de Manuel Castells». I més endavant, en referir-se a la teoria de la pràctica de Bourdieu, l’autora d’aquest llibre recorda que «la comprensió corporal es dóna en la internalització de les estructures socials, allò social que és fet cos i incorporat en el modus operandi i el modus operandum de l’agent, és a dir, allò que l’autor anomena habitus. L’habitus [en el cas dels periodistes] conforma les relacions històriques incorporades, integrades, al si dels agents socials».
Al nostre país, tot i que tenim alguns bons treballs sobre la pràctica professional –dels quals Mònica Parreño dóna compte–, en poques ocasions s’han fet servir els esmentats conceptes de Bourdieu, de vegades per moure’s amb plantejaments neopositivistes de caire poc sociològic i, d’altres vegades, per por ideològica o, pitjor, per ignorància. Quant a les investigacions d’història del Periodisme, som pocs els que hem utilitzat Bourdieu –a més d’altres sociòlegs com Michael Schudson, Brian McNair, Daniel C. Hallin, Paolo Mancini o Erick Neveau– per comprendre l’evolució del rol del periodista dins de cada època i de cada context social, per tal d’esbrinar el seu comportament així com la seva praxi productiva en tant que discurs periodístic de l’actualitat. Val a dir que aquest enfocament, modern i integral des del moment que combina l’anàlisi històrica, l’estructura social i mediàtica i les teories de la comunicació, és minoritari.
L’encert del llibre de Mònica Parreño rau en el fet que ella, sense ser ni periodista ni sociòloga, s’endinsa molt bé en l’estructura dels mitjans de comunicació valencians i en la pràctica dels seus periodistes, a través de l’acurada metodologia de la pragmadialèctica. Es mou, doncs, en un territori teòric i aplicat alhora, gràcies a la seva formació, d’humanitats i filosofia, i de comunicació i lingüística argumentativa, reforçada al llarg de l’elaboració de la seva tesi doctoral per l’estreta col·laboració amb Rafael Xambó, el sociòleg que més ha estudiat els mitjans de comunicació al País Valencià. En beure de diferents disciplines, tot fent-les dialogar mútuament, la mirada sobre el seu objecte d’estudi (mitjans i periodistes valencians) és rica i matisada.
Aquest llibre, que podria pensar-se que són dos textos en un –sobre els mitjans i els seus artífexs–, és un plantejament sincrètic, encara que volgudament presentat en dues parts per facilitar-ne l’ús. En la primera part s’aborda –després d’una necessària explicació conceptual del camp periodístic i de l’habitus de Bourdieu– l’estructura periodística i l’actuació dels seus professionals. Les entrevistes en profunditat a una mostra representativa dels periodistes no només han servit per obtenir informació de primera mà, sinó també per recollir-ne les opinions i els arguments. Posteriorment, l’autora emmarca tot aquest coneixement amb l’explotació de les dades objectives, la qual cosa li permet interpretar una realitat complexa i, des fa anys, en crisi.
En una segona part del llibre es donen les dades més actualitzades i completes fins ara de l’estructura dels mitjans de comunicació al País Valencia. Aquestes dades faciliten comprendre la dimensió real de la forta davallada del sector valencià en un moment de metamorfosi de l’ecosistema comunicatiu. El balanç palesa una situació molt preocupant de feblesa periodística, amb el consegüent empobriment de la democràcia, deteriorada encara més amb l’ensorrament del sector de l’audiovisual després de l’abrupte i autoritari tancament de l’RTVV, per part del govern de la Generalitat en mans del Partit Popular, el 29 de novembre de 2013.
En definitiva, ens trobem davant una aportació significativa a les anàlisis sobre la comunicació i els professionals d’un país, que va molt més enllà de la insuficient descripció de l’estructura mediàtica en què sovint cauen certes panoràmiques periòdiques, més preocupades per la quantitat que no per la qualitat. No pot haver-hi avenç en la recerca comunicativa si no es parteix d’una una sòlida teoria social, sobre la qual bastir –com es fa en aquest cas– el treball de recollida adequada d’informacions, a fi de situar-les en el context corresponent i operar amb indicadors pertinents i criteris solvents. Només així els resultats es fonamenten en arguments comprovats. Justament per tot això podem concloure que l’estudi de Mònica Parreño, en conjunt, és un bon exemple que aplicar una bona teoria social permet evidenciar una pràctica mediàtica, un comportament professional i les conseqüències socials que se’n deriven.
JOSEP LLUÍS GÓMEZ MOMPART
Catedràtic de Periodisme de la Universitat de València
Obertura
La motivació principal per a escriure aquest llibre ha estat la preocupació sobre l’estat actual de la funció del periodisme per a la societat i, per extensió, la contribució d’aquest a la formació de l’opinió pública quant a la participació responsable en el joc democràtic. Aquesta inquietud està relacionada també amb el debat sobre la dependència dels mitjans dels poders polític i econòmic, i la qüestió sobre els canviants models de periodisme i de producció de notícies. Tot plegat, juntament amb els efectes de la recessió econòmica, forma part de les explicacions sobre la mal anomenada «crisi del periodisme». La degeneració de l’estatus del professional ha arribat a un grau tan alt de desprestigi i descrèdit –per molts motius– que s’imposa el treball de rescatar el periodisme de les cendres, cosa que demana la incorporació de la percepció dels mateixos professionals a l’hora d’avaluar la situació actual.
Aquest llibre recull les opinions i els arguments sobre una àmplia temàtica relacionada amb el camp periodístic i la professió. La situació actual, contràriament al que es diu sobre la crisi del periodisme, ha estat producte en bona part de l’estratègia empresarial per a devaluar les condicions laborals dels professionals de la informació i procurar més beneficis econòmics per als grans grups de comunicació. Si tenim en compte la relació, cada vegada més estreta, entre política, poder i control de la informació, veurem que la crisi econòmica, juntament amb els canvis que s’han produït al si del camp per la introducció de les tecnologies i els usos d’Internet, que han fet reestructurar des de la base els procediments de treball i fins i tot les relacions, és només això, una estratègia per a mantenir el control de la informació, amb el problema consegüent: la manca d’informació independent, plural i elaborada amb el màxim respecte a les regles del periodisme.
Els periodistes i el periodisme han viscut moments d’esplendor, nodrits per la mítica imatge cinematogràfica del periodista que investiga i desvetlla casos –com ara l’escàndol polític Watergate de l’any 1972.
Aquells que volen ser periodistes i que han iniciat el seu període de formació, aquells que estan exercint la professió, aquells que senten que formen part d’un projecte comú de construcció democràtica, és a dir, tots aquells que senten la necessitat d’esforçar-se per una societat més justa, igualitària i que done oportunitats per a tots, són els lectors més apropiats d’aquest llibre.
La reflexió sobre la professió es troba clarament vinculada a les consideracions sobre el valor empresarial del periodisme o, millor expressat, de l’empresa periodística la missió de la qual és obtenir un benefici econòmic. Encara que hi ha altres factors, aquest s’imposa d’una manera central. Com ha quedat demostrat per estudiosos i professionals, els trets dels grans canvis que està vivint la professió són comuns a qualsevol àrea geogràfica. Em centraré en els trets propis del periodisme en un àrea concreta, el País Valencià, el nostre espai de referència, on, a hores d’ara, és preocupant el greu problema de manca de llibertat d’expressió i de destrucció del teixit cultural. Com que són ben pocs els estudis1 fets sobre l’estructura mediàtica d’aquest territori, tot i considerar els escassos i valuosos treballs anteriors, he centrat l’atenció en les dades sobre l’estructura dels darrers deu anys per a l’anàlisi de la situació present.
He tingut en compte l’opinió, la percepció i els arguments dels mateixos professionals de la informació els quals, a més, han estat escassament estudiats i no han tingut moltes oportunitats de participar a les empreses en el debat sobre els canvis en el camp. Les seues opinions estan avalades per l’experiència, que pot ser molt valuosa en aquest temps de transició a un nou model de producció de notícies. Aquest model es caracteritza principalment per l’ús estès de les tecnologies en tots els processos i per l’augment de la participació del ciutadà en la circulació de la informació per diferents plataformes. Precisament, els periodistes són els que haurien de ser consultats si volem conèixer quin és el grau d’acceptació i de compliment de les regles professionals en aquest nou paradigma de la comunicació.
Els professionals no han sigut rellevants perquè són vistos com una part d’un negoci o empresa que els considera fonamentals per a complir els seus objectius, a saber, obtenir beneficis per la venda i distribució de la informació, però no com a agents importants per a l’empresa en tant que activitat econòmica; és a dir, del negoci no n’han de dir res, això és qüestió de la gerència i dels propietaris o accionistes principals. L’estudi de les rutines i la pràctica periodística ha mostrat sovint les dificultats per a fer complir els principis recollits en els codis deontològics. Les empreses periodístiques, a excepció d’algunes que han nascut en l’era de la informació digital, solen ser pronunciadament jeràrquiques i verticals en l’organització del treball. El debat sobre el fet del periodisme en si mateix, com ara la funció social del periodisme o la qualitat periodística, és absent. El periodista és un treballador la veu del qual és marginada, perquè d’aquesta manera és més fàcil per a les empreses controlar l’exercici de la professió. En les darreres dècades, aquesta ha sofert una precarietat considerable alhora que l’augment de la demanda dels estudis de periodisme ha produït una «bombolla acadèmica», com assenyala Díaz Nosty (2011). La situació no ha pogut ser més propícia per als empresaris, que tenen a l’abast molts bons estudiants disposats a treballar o a fer pràctiques, debades o per un sou molt baix. S’ha produït un efecte similar al de les empreses xineses: contractació de mà d’obra barata a canvi d’una alta producció, i marginació dels principis de qualitat i rigor propis de la professió. Els professionals qualificats amb més experiència han estat, a poc a poc, arraconats o acomiadats per a poder justificar la introducció de la mà d’obra barata que encara no té l’experiència suficient ni l’ofici.
Escoltar-los és prioritari per les dues raons esmentades: conèixer de primera mà què pensen dels canvis en la rutina per l’aplicació de les tecnologies, la crisi del sector i la crisi econòmica. I també perquè tractar de donar visibilitat al professional és fonamental per a estudiar la situació actual del periodisme en un territori concret, sobretot si aquest manca de recursos externs que vigilen les dades de l’estructura mediàtica, la precarietat laboral, els estudis universitaris i la situació dels professionals i les empreses locals, perquè no s’hi realitzen auditories públiques ni els col·lectius de professionals tenen recursos per a fer informes i baròmetres.
Aquest llibre prové d’un estudi en què entrevistàrem divuit professionals de les tres províncies valencianes, Castelló, València i Alacant, per a completar l’analítica sobre l’estructura mediàtica del País Valencià, entre altres aplicacions metodològiques (Parreño, 2012).2 Cal ressaltar que ens va interessar l’autoreflexió del professional sobre la rutina i el periodisme actual, perquè, ben emmarcada dins de la teoria de la pràctica del sociòleg francès Pierre Bourdieu, hauria de facilitar una aproximació qualitativa al fenomen del periodisme valencià amb les seues particularitats i en un context històric i polític en què allò particular moltes vegades queda subordinat a interpretacions globals i als grans canvis que es produeixen de forma homogènia, però que han de ser analitzats de prop per a calibrar quins trets són propis d’aquesta cultura i dels nostres esdeveniments històrics i sociopolítics. L’opció d’entrevistar els periodistes és la millor via per a poder conèixer de primera mà els seus arguments sobre el periodisme i el seu futur en un context sociopolític difícil, com és el del tancament d’RTVV. Un tancament que té conseqüències en el conjunt del camp periodístic i audiovisual valencià, i que presenta greus arbitrarietats i irregularitats pendents dels tribunals de justícia. Una empresa pública la trajectòria de la qual deixa un deute moral envers la societat que s’ha quedat sense el mitjà públic en la pròpia llengua. Durant la dècada del 2000 es va endeutar en més de mil milions d’euros i, a més, va ser dirigida per un assetjador sexual. Els seus treballadors i recursos van ser utilitzats per a emetre a les ones públiques autèntica manipulació i propaganda del partit governant, la qual consistia principalment en la desaparició de la informació de tot allò que no els interessava, l’ocultació dels partits de l’oposició i els seus missatges, dels col·lectius socials amb reivindicacions i denúncies contra el poder, i en l’aïllament de tota manifestació cultural que no formara part de la seua ideologia política, amb una especial persecució, per silenciament, de la cultura pròpia i de la música en valencià. Aquest tema ha estat àmpliament tractat per alguns investigadors de la comunicació al País Valencià i denunciat pel Comitè d’Empresa d’RTVV durant els anys sota l’amenaça de l’ERO amb una campanya activa de lluita i denúncia pública que va finalitzar el 29 de novembre de 2013, moment en què es tallà l’emissió, i al final de març de 2014, quan s’acordà el segon ERO per a l’extinció.
La idea principal que guia aquest llibre és que l’anàlisi del periodisme en un context concret, en termes generals, pot servir com a indicador de l’estat de salut de la democràcia. És un tòpic que el periodisme ha de servir com a instrument del bon govern plural i democràtic, però que també és un servei que, en cas que no funcione regint-se pels seus principis més bells i il·lustrats, pot ajudar els governs tirans i les dictadures. El periodisme, sobretot en la cultura occidental, s’ha considerat teòricament com un servei a la població perquè ha fet de guardià de la democràcia. El periodisme occidental està dotat de valors que són producte de la imaginació i la raó, la mateixa que va il·lustrar els principis de la Declaració Universal dels Drets Humans. No obstant això, la pràctica s’allunya moltes vegades dels principis teòrics que passen a ser part de les regles del joc que tot professional ha de conèixer i aplicar. Els principis i valors sempre es troben supeditats a l’ús que en fan els humans, com passa amb la tecnologia, que tant pot servir per a fins humanitaris i col·laboradors com per a accions destructores i terroristes. El periodisme no determina per si mateix cap acció, al contrari, només els que hi treballen o els receptors tenen la capacitat d’exigir el compliment dels valors i bells principis d’honestedat, pluralitat i rigor que el fan realment útil per a la consecució de l’objectiu democràtic d’accés a una informació plural i diversa, i no manipulada per la classe política dominant.
Generalment, les entrevistes comencen amb la motivació del periodista a l’hora d’escollir la professió i el recorregut biogràfic –formació, pràctiques i llocs ocupats en els mitjans on han treballat o treballen en l’actualitat. En la trajectòria curricular, apareixen els temes relacionats amb els referents ideològics i professionals, i també els temes relacionats amb les condicions laborals. A continuació, es parla de la cultura professional i les fonts d’informació, l’organització del temps, el treball en equip i la igualtat de gènere. També es troben molt presents en les converses les qüestions relatives a l’evolució de les rutines amb la introducció d’eines tecnològiques i d’Internet i l’ús de les xarxes socials com a canals d’informació per als periodistes i els ciutadans. La conversa també aborda el periodisme actual, les transformacions que ha sofert i la valoració sobre el futur. I s’hi afegeixen demandes reflexives quant al periodisme ciutadà, la dominància de la ràtio d’audiència i la prioritat de la immediatesa en detriment de la qualitat. També s’hi aborden els condicionaments econòmics, polítics i els interns de l’empresa. El periodisme i els professionals al País Valencià és un tema central, és a dir, la realitat més pròxima i immediata. Tots els entrevistats exposen la seua opinió sobre els mitjans valencians i les condicions laborals, l’associacionisme i el sindicalisme, i també raonen sobre la formació i les universitats. L’última qüestió gira al voltant de la ideologia, com ara els temes relacionats amb el codi deontològic i la consciència social del periodisme com a servei públic per a la democràcia. Un tema rellevant d’aquesta part de les entrevistes és l’autocrítica i la crítica professional.
Els temes tractats s’han agrupat posteriorment d’acord amb els continguts de les entrevistes. Com a resultat, la classificació en cinc blocs temàtics generals que contenen 33 subtemes:
Breument, de les opinions, arguments i percepcions dels periodistes sobre els cinc temes generals cal destacar, quant a la pràctica periodística i la cultura professional, la dependència de les agències de notícies i de les agendes institucionals com a principals fonts d’informació, la quasi total absència del periodisme d’investigació i les dificultats per a la contrastació de notícies en els diaris digitals que volen oferir informació immediata.
Respecte a les xarxes socials i a l’ús de les TIC, cal esmentar com a avantatge, entre d’altres, els canvis en les formes de producció que faciliten la feina del periodista i la correcció ràpida d’errades. Tanmateix, la majoria dels periodistes mencionen que les funcions del periodista han augmentat i, conseqüentment, no es disposa del temps necessari per a elaborar informació amb una estimable qualitat.
L’experiència professional és un valor apreciable entre els periodistes perquè és un regulador de la pràctica. La contractació de joves i l’acomiadament dels veterans ha obert una escletxa en la transmissió generacional de coneixements, agreujada per la crisi econòmica.
Quant a la situació actual del periodisme, cal destacar la concentració dels grups de comunicació en empreses d’abast estatal, sovint dirigides per empresaris que no pertanyen al sector. De vegades, alguns mitjans del mateix grup tenen línies editorials de diferents ideologies. La reconversió tecnològica que permet la difusió de notícies en plataformes diverses encara està ajustant-se i genera problemes, com ara la competència entre distintes plataformes del mateix grup i la sobrecàrrega de treball per als periodistes que han de redactar la mateixa notícia per a diferents espais.
Pel que fa a la valoració sobre la influència en l’opinió pública, l’opinió més generalitzada és el canvi en la prioritat de les notícies seleccionades per criteris econòmics i per l’impacte mediàtic. També és comú entre els periodistes la percepció del creixement del desprestigi del periodista com a formador d’opinió pública i la valoració negativa de la professió en general per part de la població, percepció que, com veurem, és avalada per les enquestes i els informes publicats sobre el tema.
L’empresa pública de radiotelevisió és criticada pel control governamental i la pèrdua d’autonomia dels treballadors. Una situació que, amb altres trets més lligats als interessos econòmics, es reprodueix en les empreses privades. El principal condicionament econòmic de les empreses privades és la publicitat, els anunciants arriben a exercir pressió sobre el tractament de les notícies que els afecten. La publicitat institucional funciona de la mateixa manera, tot condicionant decisions quant a criteris de selecció de les notícies institucionals. Destaca l’aportació d’alguns periodistes sobre les formes alternatives i no dependents directament dels ingressos dels anunciants.